Un inventator roman propune un dispozitiv de reducere a consumului de carburant la camioane

Corneliu Birtok-Baneasa, un  inginer auto din Deva, a creat un dispozitiv pentru reducerea consumului de carburant la camioane cu mai mult de 5%! Inventia  urmeaza a fi prezentata la standul Romaniei de la Salonul International de Inventii Geneva (2-6 aprilie), in baza unei proceduri de selectie organizate de Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica.

Denumita “dispozitiv dinamic de transfer al aerului”, inventia conceputa de inginerul auto Corneliu Birtok-Baneasa a fost testata timp de trei ani pe camioanele unei firme din Deva, iar probele practice au aratat o reducere a consumului si o crestere a puterii motorului, in conditii de trafic normal.

“Este o inventie destinata exclusiv camioanelor. Am perfectionat-o si primele teste le-am realizat in laboratorul de mecanica al Facultatii de Inginerie din Hunedoara. Apoi, prototipul l-am testat pe camioanele unei firme din Deva, rezultatele practice aratand o crestere a puterii motorului cu pana la 4%, iar economia reala de combustibil a fost de 5-7%”, a declarat Corneliu Birtok-Baneasa, pentru Agerpres.

Citeste si: Un filtru premiat la Salonul de la Geneva ar putea reduce cu 12 la suta consumul de benzina

“Ganditi-va la o reducere a consumului cu numai doi litri la suta de kilometri. Pe ansamblu, rezulta o economie substantiala, deloc de neglijat in conditiile si la preturile actuale ale carburantilor”, a mai spus  inginerul auto.

Corneliu Birtok-Baneasa este cunoscut in lumea stiintifica pentru inventiile sale destinate autovehiculelor, primul dispozitiv fiind un filtru de aer special care permite reducerea consumului de benzina cu 10% la autoturisme si autoutilitare. Inventia a fost pusa in practica sub forma unui produs ce poate fi folosit de beneficiarii directi sub forma unui kit de instalare.