Un MARATONIST va parcurge dinstanta de la Cluj la Timisoara in memoria VICTIMELOR REVOLUTIEI

MARATONISTUL JUHOS GABOR a pornit, luni, din Cluj-Napoca, intr-o cursa in care va alerga 42 de kilometri pe zi, dar va parcurge o parte din traseu si cu masina, urmand sa ajunga la Timisoara joi seara, acest demers fiind facut in memoria EROILOR REVOLUTIEI din decembrie 1989.

Maratonistul Juhos Gabor a declarat, luni, la Cluj-Napoca, la startul cursei care a inceput in fata monumentului “Stalpi impuscati”, ca va strabate pe traseu orase precum Alba Iulia, Deva, Aiud si Lugoj.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: Va chem sa ne amintim impreuna de IARNA ANULUI 1989 si de EROII NEAMULUI ROMAN

“Am inceput in septembrie o cursa de maraton in amintirea eroilor care si-au jertfit viata in Revolutia din decembrie 1989 si am alergat de la Timisoara la Cluj-Napoca. Luni este debutul Revolutiei si voi alerga de la Cluj-Napoca spre Timisoara, unde voi ajunge in 18 decembrie, seara, la Biserica Reformata, unde a izbucnit Revolutia. Voi inchide, astfel, cercul pe care l-am inceput in septembrie in cadrul actiunii Via Revolutiae (Drumul Revolutiei) si voi alerga pe zi o distanta de maraton, cate 42 de kilometri, si voi strabate orase precum Alba Iulia, Deva, Aiud si Lugoj. Traseul il voi parcurge si cu masina, pentru ca nu imi ajung patru zile de alergare”, a spus Juhos, citat de Mediafax.

El a subliniat ca le duce timisorenilor mesajul ca urmasii celor morti la Revolutie sunt datori sa isi aminteasca de victimele represiunii comuniste sub ce forma pot, inclusiv prin astfel de alergari.

Citeste si: TIMISOARA aniverseaza 25 de ANI de la REVOLUTIE

“Eu asta pot sa fac pentru cei care au murit pentru ca noi sa traim intr-o lume libera, sa traiasca amintirea acestor oameni. Nu am crezut ca va fi o schimbare in Romania, nu stiu cine isi putea inchipui atunci ca regimul comunist se va schimba vreodata. Ii astept pe toti cei care simt ca suntem datori victimelor Revolutiei, indiferent de apartenenta religioasa sau etnica, sa mi se alature pe traseu macar cativa metri”, a spus Juhos Gabor.

Juhos Gabor are 49 de ani, s-a nascut in Romania, la Sacuieni, dar a plecat in Ungaria inainte de 1989 si s-a stabilit la Budapesta. A alergat la maraton in marile orase europene – Roma, Praga, Cracovia, iar in ultimul an a atras de doua ori atentia publicului asupra importantei autonomiei Tinutului Secuiesc.

Consiliul National Maghiar din Transilvania (CNMT) a organizat, in perioada 14-25 septembrie, o cursa de maraton pe traseul Timisoara – Cluj-Napoca, intitulata “Via Revolutiae” (Drumul Revolutiei), care are ca scop marcarea implinirii a 25 de ani de la Revolutia din Timisoara din 1989.

Sursa foto: voceatransilvaniei.ro