Sase cutremure la Izvoarele, judetul Galati. Secretarul de stat Catalin Chiper a evaluat situatia la fata locului, impreuna cu localnicii. UPDATE

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Catalin Chiper, s-a deplasat, joi, in localitatea Izvoarele din judetul Galati, pentru a evalua la fata locului situatia creata de cutremurele succesive care s-au produs aici in ultimele doua saptamani. Nu mai putin de sase cutremure s-au produs joi in aceasta zona. Autoritatile locale sunt pregatite sa evacueze oamenii in cazul in care situatia se va agrava si au instituit un comandament care monitorizeaza zi si noapte alunecarile de teren zare au inceput sa apara in urma miscarilor seismice succesive. Panicati, oamenii au iesit in strada, afirmand ca le este frica sa mai stea in propriile locuinte.

Catalin Chiper a vorbit cu oamenii din Izvoarele si a facut apel la calm, afirmand ca se asteapta analiza specialistilor care se afla deja la fata locului. Secretarul de stat in MAI a mai precizat ca in acest moment nu exista un pericol iminent pentru casele oamenilor, insa a subliniat ca, daca situatia o va impune, sunt pregatite spatii unde sa fie dusi oamenii.

“Trebuie sa aflam un raspuns cert de la specialisti. Trebuie sa asteptam sa vedem despre ce este vorba, apoi sa vedem masurile concrete care pot fi luate. In acest moment nu exista un pericol iminent pentru casele oamenilor, avantajul in zona este ca casele au un regim scazut de inaltime care ofera un grad mai inalt de siguranta. Am vorbit si cu oamenii de aici, am fost si in cateva case, oamenii sunt intr-o situatie dificila, mai ales ca aici apar tot felul de zvonuri care sa-i sperie pe oameni. Este nevoie de calm pentru siguranta dumnealor. Tinem legatura in permanenta cu cei de la ANFP, n-as vrea sa ma hazardez sa va dau un termen cand vom avea un raspuns, sper cat mai repede. Trebuie sa stim adevarul, exact ce se intampla. Domnul primar spunea mai inainte ca ar vrea sa asigure aici prezenta unui specialist. Trebuie sa intelegem ca numai specialistii ne pot spune exact ce se intampla. Exista spatii unde sa ducem oamenii, scoala este o cladire extrem de solida. Oamenii trebuie sa stie ca in acest moment nu este niciun motiv care sa le puna viata in pericol”, a declarat Catalin Chiper.

In cursul zilei de joi, in zona Galati s-au produs nu mai putin de sase cutremure (pana la ora 13.00), iar oamenii s-au panicat si au iesit in strada. Localnicii vor explicatii si masuri urgente din partea autoritatilor, chiar daca nimeni nu stie care este motivul producerii acestor cutremure. Oamenii din Izvoarele sunt disperati si au iesit in strada, afirmand ca le este frica sa mai stea in case. Mai mult, ei sustin ca sunt mintiti de autoritati si banuiesc ca situatia este creata de extragerile de petrol din zona.

Consilierul local Emil Dragomir a declarat ca in aceasta zona s-au produs peste 100 de cutremure de mici dimensiuni, explicand ca aceasta este cifra reala, nu cea prezentata oficial in mass-media. El a mai aratat ca au aparut crapaturi pe un deal situat langa cimitirul din Izvoarele, situatia fiind evaluata la aceasta ora de o echipa specializata.

Totodata, Emil Dragomir a mai spus ca in sat a ajuns un specialist care va locui permanent in Izvoarele timp de zece zile, pentru a monitoriza situatia minut cu minut.

“Acum suntem cu ministrul secretar de stat Chiper, au venit si discutam cu cetatenii. Vom aduce un specialist care va locui in satul Izvoarele. Domnul Chiper a venit special la fata locului sa discute cu cetatenii. Specialistul va fi o perioada de zece zile in Izvoarele, va monitoriza zilnic, minut cu minut, tot ce se intampla aici. Eu nu pot sa le spun cetatenilor ce se intampla, daca nici ministrul nu a stiut ce se intampla. Nu stie nimeni de ce numai in satul Izvoarele se intampla aceste cutremure. S-a montat un GPS care sa monitorizeze permanent situatia. Nu pot sa afirm ca extractiile de petrol sunt de vina. Nu pot sa afirm lucrul asta, nu sunt in masura. O perioada am fost mai linistit, insa sotia mea s-a speriat si a iesit afara din casa. Sunt si eu ingrijorat”, a declarat consilierul Local Dragomir.