Un nou impozit pentru hotelurile si pensiunile din Romania: Taxa pe camera de hotel

Hotelurile din Romania ar putea plati un nou tip de impozit. Taxa pe camera de hotel ar urma sa fie introdusa de autoritati pentru toate unitatile de cazare din tara si va avea o valoare diferita pentru structurile din Bucuresti, de pe litoral sau de la munte, transmit televiziunile de stiri.

Potrivit unor calcule facute de Ministerul Economiei si trimise catre Ministerul Finantelor, impozitul pe camera de hotel ar putea fi cuprins intre 42 si 200 euro pe an pentru structurile din Capitala, 15 – 66 de euro pentru cele de pe litoral si 19 – 82 euro pentru statiunile montane.

Astfel, modalitatea de taxare a hotelurilor si pensiunilor si introducerea unui impozit, care va inlocui cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri, vor fi reglementate prin lege. Motivul care sta la baza acestor modificari il reprezinta eradicarea evaziunii fiscale, metoda urmand a fi aplicata tuturor firmelor care nu declara profit.

Formulele de calcul includ o valoare de baza a impozitului, care este de 50 de euro pe camera pe an pentru hotelurile de 1 – 2 stele, de 75 de euro pentru trei stele, 125 de euro pentru patru stele si 200 de euro in cazul unitatilor de cinci stele. Impozitul se calculeaza inmultind trei indicatori: valoarea de baza, coeficientii de sezonalitate si cei de zona.

Coeficientii de sezonalitate au fost stabiliti la 0,8 in Bucuresti, municipii si orase, 0,5 in zona rurala si statiunile montane, si 0,4 in hotelurile si pensiunile de pe litoral si din Delta Dunarii. Coeficientul de zona este cuprins intre 1,02 si 1,25 in Bucuresti, 0,96-1,14 in municipii, 0,98-1,03 in orase, statiuni de pe litoral si montane si 0,8 in Delta Dunarii.