Un nou PRODUCATOR DE GAZE pe piata din Romania

Stratum Energy, o companie de explorare si productie cu sediul in SUA, a inceput productia de titei si gaze naturale din campul petrolier Poduri, blocul Moinesti (judetul Bacau), iar pana in prezent a investit peste 70 milioane dolari in Romania.

Compania va investi inca aproximativ 150 milioane dolari in 2015, in functie de obtinerea aprobarilor necesare de la autoritatile romane. De asemenea, Stratum va continua sa faca investitii semnificative in explorarea si dezvoltarea blocului Moinesti si dupa anul 2015.

“Stratum se angajeaza sa investeasca in Moinesti si in Romania. Gazul de la Poduri va ajuta tara sa se apropie de obiectivul sau privind independenta energetica si, prin urmare, va ajuta si la cresterea stabilitatii in regiune. Suntem incantati ca, la Poduri, sa inceapa productia optima si asteptam cu nerabdare sa devina un contributor activ la securitatea energetica a Romaniei”, a declarat Qasim Sharif, CEO al Stratum.

Citeste si: Rusia a redus livrarile de gaz catre Romania cu 13%

Cele doua sonde (Poduri 1 si Poduri 2) produc, in prezent, 450.000 de metri cubi pe zi de gaz si 100 de metri cubi pe zi de condensat si titei usor. Un echipament de foraj cu o tehnologie foarte moderna, construit in 2014, foreaza, in prezent, sonda Poduri 3 si urmeaza sa realizeze inca noua sonde suplimentare.

Compania a construit, de asemenea, o conducta, cu o capacitate de patru milioane de metri cubi pe zi, pentru a conecta zacamantul Poduri cu sistemul national de transport al gazelor naturale operat de Transgaz.

Stratum elaboreaza planul de dezvoltare al campului petrolier si asteapta studiul de inginerie pe care urmeaza sa le prezinte Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru a fi aprobate in acest an.

“Sub rezerva aprobarii de catre ANRM, se asteapta ca productia sa creasca la un milion de metri cubi pe zi in primul trimestru al anului 2015, cand inca doua sonde vor fi forate si vor produce la capacitate optima. Avem convingerea ca autoritatile romane vor aprecia si vor sprijini investitiile si planurile noastre de dezvoltare, iar Stratum Energy va deveni un producator important si un partener de baza in asigurarea securitatii aprovizionarii cu gaze naturale a pietei romanesti”, a concluzionat Sharif.

Citeste si: ELCEN, pregatita pentru FUZIUNEA cu RADET

Compania Stratum Energy are sediul in Houston, Texas, si are un birou operatiuni in Ploiesti, Romania.

In urma cu o saptamana, ministrul delegat pentru Energie, RAZVAN NICOLESCU a anuntat ca Stratum Energy va deveni al treilea producator de gaze din Romania, dupa ce va investi 150 de milioane de dolari anul viitor in tara noastra.

“Compania Stratum Energy va deveni al deveni al treilea producator de gaz din Romania dupa Romgaz si Petrom cu o productie anuala de peste 0,5 miliarde mc, dupa ce va investi peste 150 milioane de dolari anul urmator in tara noastra in dezvoltarea descoperirii de gaz conventional facuta, recent, de companie in zona Moinesti, judetul Bacau”, a spus Nicolescu dupa intalnirea, din SUA, cu reprezentantii companiilor petroliere americane, potrivit Agerpres.

Sursa foto: desteptarea.ro