Un nou proiect de buget al UE pe 2015, propus de Comisia Europeana

Comisia Europeana, ingrijorata de ponderea foarte mare de plangeri privind achizitii trucate la fondurile UE din Romania

Comisia Europeana a revizuit vineri proiectul de buget al Uniunii Europene (UE) pentru 2015, reducand nivelul platilor la 141,3 miliarde de euro, pentru a incerca sa ajunga la un compromis cu guvernele si Parlamentul European, divizate asupra mijloacelor de a finanta politicile UE, transmit agentiile de presa, care citeaza AFP.

Noua propunere a Comisiei Europene prevede 145,2 miliarde de euro in angajamente si 141,3 miliarde euro in credite de plata, in scadere fata de primele solicitari ale executivului UE, care atingeau 142,2 miliarde euro.

Acest proiect “tine cont de pozitiile Parlamentului European si Consiliului si constituie un punct de plecare solid pentru reluarea negocierilor” intre institutiile UE, a comentat comisarul european pentru buget, Kristalina Gheorghieva.

Citeste si: Romania va putea utiliza peste 441 milioane de euro din FEAD

Consiliul si Parlamentul European urmeaza sa-si reia marti negocierile pentru a incerca sa finalizeze proiectul de buget pe 2015 si ajustarile la bugetul pentru 2014 pentru a incerca lichidarea unei parti a datoriilor acumulate de UE, de circa 30 de miliarde de euro.

Legislativul comunitar trebuie sa-si dea acordul pentru buget in urmatoarea sa sesiune plenara, care va avea loc intre 15 si 18 decembrie. Cele doua parti au fost in dezacord la 18 noiembrie, atat asupra proiectului de buget pe 2015, cat si a rectificarii bugetului pe 2014.

Citeste si: Romania, atentionata de UE sa se conformeze cu normele comunitare privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale

Deputatii europeni solicita ca circa 5 miliarde de euro, suma amenzilor percepute in 2014, sa fie consacrate acoperirii facturilor neplatite, in timp ce statele ar vrea ca numai 2 miliarde euro din aceasta suma sa fie utilizate in scopul respectiv.

Discutiile vor fi reluate asupra unei propuneri de compromis a Comisiei de 3,8 miliarde de euro la acest capitol, a indicat o sursa europeana.

Pentru 2015, PE solicita angajamente si plati de 146,4 miliarde euro, iar statele vor reducerea sumelor la 144,6 miliarde euro in angajamente si 140,8 miliarde euro in credite de plata.