Un nou tip de relatie. Vezi despre ce e vorba

Conform studiilor, peste 90% dintre oameni cred ca iubirea adevarata poate sa dureze toata viata, dar din pacate in realitate multe casatorii se termina printr-un divort. Psihologii spun ca in ultimii ani au observat un fenomen care atesta raspandirea tot mai larga a unui nou tip de legaturi amoroase, monogamia in serie.

Casnicia, o relatie monogama care dureaza toata viata, este ceva care tine de trecut, care functiona bine pe vremea bunicilor şi parintilor noştri, crede antropologul Helen Fisher. Indiferent daca ne place sau nu, acum acest tip de relatie nu mai functioneaza la fel de bine. Studiile atesta ca peste 40% dintre cei care se casatoresc pentru prima data ajung sa divorteze. Iar cei care sunt la al treilea mariaj au un risc de divort de peste 70%, scrie Yourtango.

CITESTE SI:6 mituri spulberate despre sex

 De aceea, oamenii au nevoie de un alt fel de relatie: monogamia in serie, crede Fisher. Aceasta presupune o serie de relatii stabile, pe termen lung, nu una singura, cum era in cazul casniciei. Astfel, tot mai multi oameni vor ajunge sa aiba mai multe relatii de durata, succesive, cu persoane diferite, dar nu se vor mai casatori.

La randul ei, Stephanie Cootz, consilier matrimonial, spune ca in ultimii 30 de ani relatiile dintre parteneri s-au schimbat mai mult ca in ultimii 3.000 de ani, din cauza aşteptarilor tot mai mari legate de casnicie. Din cauza diferentelor tot mai mari dintre ce este realist posibil şi ce este de dorit, mariajul este cu adevarat in pericol de disparitie.

CITESTE SI:Trucuri pentru a obtine orgasmul

 In trecut, tinerele acceptau sa se casatoreasca cu un barbat pe care nu iil iubeau, daca acesta indeplinea in schimb anumite criterii dorite de ele la un partener. Acum insa, tinerele sunt de la inceput in cautarea iubirii, a „sufletului pereche”, iar aceasta dorinta, fireasca şi romantica, va duce la nişte aşteptari exagerate, imposibil de indeplinit. De aceea, relatiile acestea, deşi au la baza o iubire sincera, nu au şanse sa reziste prea mult.

Antropologii spun insa sa trecerea de la casnicie la monogamie in serie este o evolutie normala, care indica schimbarile de mentalitate care exista in societate.

Sursa: adevarul