Un oficial rus contesta ideea acordarii premiului Nobel lui Merkel pentru contributia in Ucraina: Nu este prea devreme?

Un oficial rus contesta ideea acordarii premiului Nobel lui Merkel pentru contributia in Ucraina: Nu este prea devreme?

Un oficial rus de rang inalt contesta ca “prematura” sugestia unui parlamentar german cu privire la acordarea Premiului Nobel pentru Pace cancelarului Angela Merkel pentru contributia la solutionarea crizei din Ucraina, relateaza agentia rusa Tass in pagina electronica. 

Potrivit agentiei, presedintele Comisiei pentru Afaceri Internationale din cadrul Dumei de Stat (Camera inferioara a Parlamentului rus) Aleksei Puskov, a scris duminica intr-un mesaj postat pe Twitter ca “Bundestagul a sugerat sa i se dea Premiul Nobel pentru Pace lui Merkel” si se intreaba daca “nu este prea devreme?”. “Nu a fost Minsk-2 realizarea comuna a lui Merkel, Hollande si Putin?”, subliniaza el.

Parlamentarul german Karl-Georg Wellmann, seful Grupului parlamentar de prietenie intre Germania si Ucraina din Bundestag, a declarat intr-un interviu pentru Bild am Sonntag ca, daca intelegerea la care s-a ajuns joi in capitala belarusa (Minsk-2) conduce la solutionarea pe termen lung a conflictului armat din Ucraina, “acordarea Premiului Nobel pentru Pace ar fi logica pentru o realizare ca aceasta”.

Merkel si presedintele francez Francois Hollande au efectuat pe 7 februarie o vizita la Kiev, unde au discutat cu presedintele ucrainean Petro Porosenko despre solutionarea crizei ucrainene. Cu o saptamâna in urma, pe 8 februarie, liderii europeni efectuau o vizita la Moscova, pentru discutii cu presedintele rus Vladimir Putin.

Membrii “formatului Normandia” au discutat marti, la telefon, despre ultimele evenimente si au stabilit sa se intâlneasca miercuri la Minsk.

in intervalul dintre summitul de la Moscova si cel de la Minsk, Merkel a efectuat o vizita la Washington, unde a discutat cu presedintele american Barack Obama, dupa care a declarat ca este necesara inca o incercare de solutionare a conflictului ucrainean, afirmand ca nu se va ierta niciodata daca incercarea nu va avea loc.

Hollande le-a spus ziaristilor, inainte sa plece la Minsk, ca pornea la drum cu convingerea ferma ca pâna la urma se va ajunge la mult dorita solutie de compromis.

Porosenko declara la urcarea in avion, la Kiev, ca pleaca la Minsk sa puna capat luptelor si sa lanseze imediat un dialog, neconditionat.

Cei patru lider au negociat timp de 16 ore, de miercuri si pâna joi dimineata, in diverse formate – in privat si cu alte delegatii -, in paralel cu membrii Grupului de contact – alcatuit din reprezentanti ai Kievului, Moscovei, OSCE si lideri separatisti -, o solutie la conflict si au semnat un document final de patru pagini cu masuri practice.

Intre altele, documentul prevedea intrarea in vigoare a unui armistitiu in estul Ucrainei, intre trupele guvernamentale ucrainene si rebelii prorusi, care s-a produs in noaptea de sambata spre duminica. Armistitiul era “in general respectat”, au anuntat duminica partile, in pofida unor acuzatii reciproce de incalcare a incetarii focului.