Un petrolier nord-coreean este amenintat cu bombardarea

Un petrolier inmatriculat in Coreea de Nord, care incearca sa incarce titei intr-un port din estul Libiei controlat de protestatari inarmati, este amenintat cu bombadamentul daca nu se supune ordinelor marinei libiene.

“Petrolierul va fi bombardat daca nu urmeaza ordinele date la plecarea din port. Va fi un dezastru ecologic”, a declarat premierul libian Ali Zeidan, catalogand andocarea petrolierului drept un act grav de incalcare a suveranitatii Libiei.

Autoritatile au ordonat arestarea echipajului petrolierului.

Petrolierul din Coreea de Nord  Morning Glory, a ancorat in portul Al-Sidra la ora 04:00 (ora Romaniei), iar unii militanti pentru autonomia Libiei de Est au incercat sa incarce nava ocolind cadrul legal. “Acest fapt a fost considerat un act de piraterie”, a declarat Omar Shakmak, ministrul Petrolului.

Citeste si: Jaf in valoare de 55.000.000 de dolari in Libia

Acest incident este unul dintre ultimele de cand guvernul libian si militantii au intrat intr-un impas in ce priveste exportul de petrol, care este principala sursa de venit a tarii nord-africane.

Rebelii inarmati au ocupat trei mari porturi libaneze in august 2013 si au anuntat sambata ca urmeaza sa exporte petrol nerafinat, independent de legi si guvern, ca urmare a escaladarii neintelegerilor pe baza cererii acestora de a primi o parte din bogatia petroliera a tarii.