Un PLAMAN ARTIFICIAL va fi montat unuia dintre RANITII DE LA COLECTIV

Doi medici de la Sectia de Anestezie Terapie Intensiva (ATI) a Spitalului Judetean Timisoara vor monta un PLAMAN ARTIFICIAL unui PACIENT aflat in STARE CRITICA, victima a INCENDIULUI DIN CLUBUL COLECTIV, internat la Spitalul ‘Dr. Bagdasar-Arseni’ din Bucuresti.

‘Sunt doi medici de la ATI, dr. Marius Papurica si Claudiu Neamtu, care au plecat deja la Bucuresti, iar vineri mai pleaca inca cinci medici de ATI, care vor ramane acolo sa desfasoare activitate medicala, inclusiv serviciu de garda.

Cei doi colegi care au plecat sunt specialisti in plamanul artificial; Timisoara a fost primul centru care a primit si a utilizat plamanul artificial si ei s-au dus, in prima faza, sa instaleze un plaman artificial la un pacient aflat in stare critica. Ceilalti vor ramane acolo sa asigure activitatea medicala’, a declarat joi, pentru AGERPRES, prof. dr Marius Craina, manager general al Spitalului Judetean Timisoara.

Potrivit lui Craina, dispozitivul numit ‘plaman artificial’ este al spitalului din Bucuresti, dar medicii timisoreni ‘au cea mai mare experienta in montarea plamanului artificial’. 

CITESTE SI: TRAGEDIA DE LA COLECTIV. RAED ARAFAT DEZMINTE CATEGORIC EXISTENTA “DECEDATILOR ASCUNSI”

‘Noi am avut deja peste 50 de cazuri, deci suntem unitatea de ATI cu cea mai mare experienta din Romania, motiv pentru care au plecat la Bucuresti sa-i ajute’, a explicat Marius Craina.

Plamanul artificial a costat 2.000 de euro si a fost utilizat pentru prima data la ATI Timisoara, in 2013, pentru un pacient cu insuficienta respiratorie acuta severa, la care ventilatia artificiala nu mai reusea sa asigure oxigenarea adecvata si eliminarea dioxidului de carbon. Prin noua tehnica, sangele pacientului este trecut printr-un dispozitiv care asigura eliminarea dioxidului de carbon in exces si oxigenarea sangelui.

Dispozitivul este numit si ‘plaman artificial’, intrucat structura sa este asemanatoare cu cea a alveolelor pulmonare, suplinind functia plamanului atunci cand aceasta este compromisa.

Noua tehnica poate fi salvatoare pentru ca ofera timpul necesar vindecarii plamanilor si reluarii unei respiratii normale. De serviciile lui a beneficiat si un pacient cu gripa porcina, care a fost salvat.

Sursa foto: zmescience