Un PRIMAR si alte 17 persoane, trimise in JUDECATA pentru FRAUDE cu FONDURI EUROPENE

Un numar de 18 persoane, intre care PRIMARUL comunei iesene Mironeasca, Elena Curcudel, si un fost director de la Agentia de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit Iasi, au fost trimise in JUDECATA pentru fraude privind obtinerea ilegala de fonduri europene pentru constructia unui drum comunal.

Potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in JUDECATA, in stare de libertate, a 18 persoane si doua societati comerciale.

Printre persoanele trimise in JUDECATA se numara PRIMARUL comunei iesene Mironeasa, Elena Curcudel, acuzata de instigare la fals intelectual, fals intelectual si folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Citeste si: PERCHEZITII la PRIMARIA CRAIOVA intr-un dosar care vizeaza FRAUDE cu FONDURI EUROPENE

De asemenea, au fost trimisi in judecata si un fost director de la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Iasi si consilier judetean, Liviu Gabriel Bulgaru, patru angajati din aceeasi structura, dar si un expert de la Inspectoratul Judetean in Constructii Iasi. Acestia sunt acuzati de fals intelectual, instigare la fals intelectual sau complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Conform rechizitoriului intocmit de procurori, in 28 martie 2008, comuna Mironeasa, prin reprezentantul sau legal, a depus la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit lasi, o cerere de finantare, pentru implementarea proiectului “Modernizare drum comunal DC 49, Schit Hadambu – Ursita – Mironeasa si achizitionare de utilaje si echipamente pentru servicii publice”. Proiectul avea ca obiective modernizarea DC 49, format din patru tronsoane cu o lungime totala de 9,88 kilometri si achizitionarea urmatoarelor utilaje: un autogreder complet echipat, un tractor, o remorca basculabila si o cisterna.

Citeste si: FRAUDE CU FONDURI EUROPENE. Perchezitii la doua institutii intr-un dosar de CORUPTIE

Potrivit cererii de finantare, valoarea totala a proiectului a fost estimata la 10.596.474 lei, din care valoarea cheltuielilor eligibile a fost de 8.904.600 lei, iar suma cheltuielilor neeligibile a fost de 1.691.874 lei.

In 11 septembrie 2008 a fost incheiat contractul pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil in conditiile Programului National pentru Dezvoltare Rurala, intre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si comuna Mironeasa, in calitate de beneficiar.

Ulterior, in 25 octombrie 2011, contractul pentru acest proiect a fost atribuit firmei SC Contebas SRL Vaslui, pentru suma de 4.336.773,04 lei.

“Observand ca lucrarile de modernizare a drumului nu vor fi finalizate de catre inculpata SC Contebas SRL Vaslui pana la data expirarii termenului de implementare a proiectului, respectiv 11 iunie 2012, fiind inevitabila (in mod legal) rezilierea contractului si recuperarea finantarii, inculpata Elena Curcudel, primar al comunei Mironeasa, a determinat receptionarea lucrarilor, fara ca acestea sa fie executate integral. In acest sens, Curcudel a intocmit, respectiv a determinat intocmirea mai multor inscrisuri false”, au precizat procurorii.

Astfel, este vorba despre procesul-verbal intocmit de comisia de receptie la terminarea lucrarilor de constructii (compusa din Liliana Rascovici, Leonard-Florin Trufanda, Gabriel Balan, Maricela Coneac, Mariana Berheci, Florin Melniciuc si Adrian-Dan Cotiga), in cuprinsul caruia se atesta in mod mincinos ca lucrarile erau executate integral, dar si despre procesul-verbal de control al calitatii lucrarilor de constructii in faze determinante, in care Carmen Maria Musat, inspector la Directia Regionala in Constructii Nord – Est Iasi, a atestat o situatie necorespunzatoare realitatii, desi aceasta portiune a drumului era, la vremea respectiva, inca la stadiul de piatra sparta.

In 15 iunie 2012, Dumitru Uzuru, inspector al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Iasi, a vizitat locul lucrarilor si, desi a vazut ca acestea nu au fost finalizate, i-a informat pe reprezentantii structurii, inclusiv pe Liviu Gabriel Bulgaru, de acesta fapt, fara ca unul dintre ei sa semnaleze suspiciunea de frauda.

“Ulterior, desi reprezentantii beneficiarului finantarii europene au depus alte documente, care atestau ca lucrarile de reabilitare a drumului fusesera finalizate dupa expirarea termenului de implementare a proiectului, acestia, impreuna cu inculpatul Boca Doroftei (expert la ARPDR Iasi), au intocmit documente in care erau atestate mentiuni necorespunzatoare referitoare la stadiul proiectului, omitand sa mentioneze ca proiectul nu fusese integral realizat in termenul contractual, ca beneficiarul depusese documente false pentru a ascunde acest lucru si pentru a obtine fara drept ultima transa a finantarii. De asemenea, acestia nu au luat nicio masura pentru semnalarea fraudei, inlesnind, cu stiinta, obtinerea fara drept a ultimei transe a finantarii nerambursabile“, arata procurorii.

Ca urmare a acestor actiuni, comuna Mironeasca a incasat, fara drept, suma de 1.810.179,81 lei, din care 1.448.143,69 lei din bugetul UE si 362.035,92 lei din bugetul de stat.

In cauza, procurorii au dispus masura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri ale inculpatilor, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iasi.

Sursa foto: protecuci.ro