Un programator și-a externalizat pe ascuns locul de muncă în China, pentru 20% din salariu

Indiferent de ocupație, uneori, tot ce îți dorești este ca altcineva să facă treaba îl locul tău. Cei mai mulți se rezumă să viseze la asta, însă un programator din SUA a transformat această dorință în realitate!

Potrivit unui studiu de caz făcut public de Verizon, o renumită companie americană de telecomunicații, un programator a delegat unei companii din China toate sarcinile prevăzute în fișa postului său și își petrecea orele de muncă urmărind filme cu pisici și navigând pe internet.

Firma chineză primea 20% din salariul lui și lucra atât de bine, încât „patronul” american a fost avansat de câteva ori în cadrul companiei. Astăzi celebră, povestea a devenit publică în 2013, printr-un articol publicat de un investigator IT care lucra pentru Verizon Business.

Blogul Verizon Security a dezvăluit faptul că firma din SUA, care a dorit să rămână anonimă, a contactat pentru prima dată personalul de securitate de la Verizon atunci când a detectat „anomalii suspecte”.

Managerii companiei americane s-au temut că infrastructura firmei fusese compromisă de hackeri după ce au observat că sistemele erau accesate de cineva din Shenyang, China. Însă, după o analiză amănunțită, investigatorul de la Verizon, Andrew Valentine, a descoperit că nu era vorba de un atac, ci de un angajat al companiei.

Investigația a arătat că programatorul în chestiune își „subcontractase” postul unei companii chineze, oferindu-i acces la sistemele firmei. Vinovatul, numit „Bob” în studiul de caz, era un angajat cu vechime. Andrew Valentine l-a descris pe „Bob” ca fiind „un tip tăcut și inofensiv, trecut de 40 de ani, o persoană care nu iese cu nimic în evidență”.

Dată fiind personalitatea sa inofensivă, nimeni nu l-a bănuit. Însă acesta își delegase pe ascuns toate sarcinile unei companii din Shenyang, un oraș din provincia Liaoning, din nord-estul Chinei.

Ca să evite problemele de autentificare, „Bob” le trimisese chinezilor codul său de acces la calculatoarele companiei. Astfel, firma chineză a primit acces la toate fișierele la care muncea acesta, precum și la alte materiale ale companiei.

Cei din China se autentificau folosind codul lui „Bob” și își începeau ziua de lucru. Cum China se află în celălalt capăt al lumii, angajații chinezi lucrau ture de noapte pentru a imita programul standard al lui „Bob”, de la 9.00 la 17.00.

O zi de muncă tipică pentru Bob implica vizionarea filmărilor cu pisici și navigarea pe internet, apoi trimiterea de rapoarte zilnice către șefi și… plecatul acasă.

După ce l-a identificat pe Bob ca fiind vinovatul, echipa de la Verizon i-a analizat computerul și a aflat cum arăta o zi tipică de muncă pentru Bob. Iată un mic sumar:

9.00 – sosește la muncă, navighează pe Reddit, se uită la filmări cu pisici.
11.30 – pauza de prânz.
13.00 – navighează pe eBay.
14.00 – își verifică profilurile de Facebook și LinkedIn.
16.30 – le trimite superiorilor raportul privind ziua de muncă.
17.00 – pleacă acasă.

Totuși, deși nu muncea deloc, „Bob” a primit niște calificative excelente, semn că angajații firmei din China erau profesioniști. Timp de ani de zile, a primit numai laude și mări de salariu pentru secvențele de program scrise. De fapt, și-a câștigat reputația de a fi cel mai bun programator din întreaga firmă.

Venitul lui anual era de aproximativ 250.000 de dolari, sumă din care chinezii care lucrau pentru el primeau 50.000 de dolari, după cum arată numeroasele chitanțe stocate pe computerul său. Poate că îl consideri un geniu antreprenorial sau un artist al escrocheriilor, însă Bob și-a pierdut locul de muncă. Verzion a dezvăluit faptul că „Bob” a fost concediat imediat după investigație.

Sursa traducere: incredibilia.ro