Un ROMAN a fost RAPIT de la o mina din Burkina Faso. Barbatul are CETATENIE FRANCEZA. MAE a activat CELULA DE CRIZA

Indivizi inarmati au RAPIT, sambata, un agent de securitate ROMAN de la o mina de mangan din nordul statului african Burkina Faso, in apropiere de granita cu Mali, relateaza hotnews.ro care citeaza Reuters.

UPDATE 22.20: Rapirea unui european Gherghut Lulian, de origine romana avand si cetatenia franceza a fost confirmata de site-ul info-afrique.com, care isi citeaza corespondentul in Burkina Faso, potriivt Agerpres.

Agentul de securitate este angajat al societatii miniere a omului de afaceri FRANK TIMIS.

Atacul a fost scurt dar premeditat, fiind perfect organizat. Potrivit martorilor, un jandarm care a incercat sa intervina a fost ranit de atacatori inarmati cu AK 47 Kalasnikov.

Mina de mangan este in flacari si au fost distruse partial vehicule de transport, noteaza Info-Afrique.

“Una dintre patrulele noastre a fost atacata” si “romanul care conducea patrula a fost rapit”, a declarat directorul societatii Pan African Minerals, precizand de asemenea ca un jandarm este grav ranit, iar soferul este ranit la un picior.

Info-Afrique adauga la randul sau ca cei doi raniti ar fi fost trimisi de urgenta la Ouagadougou pentru a fi operati. Ei sunt un reprezentant al minei si un sofer. Fortele de securitate din Burkina Faso au confirmat atacul.

Atacatorii ar fi rebeli tuaregi afiliati la Al Qaida in Maghrebul Islamic. Odata ce atacul a fost comis si francezul Gherghut Lulian a fost rapit, atacatorii au fugit spre Niger la bordul a trei Toyota si nu au putut fi interceptati sau localizati, precizeaza Info-Afrique.

Este de asteptat ca Franta, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, sa faca un anunt asupra rapirii, adauga Info-Afrique.

UPDATE 21.30: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) s-a autosesizat in privinta rapirii unui roman in statul african Burkina Faso, activand o CELULA DE CRIZA, se arata intr-un comunicat de presa institutiei.

“Imediat ce informatiile au fost cunoscute de autoritatile romane, ministrul Afacerilor Externe a activat celula de criza, care s-a reunit deja in vederea analizarii tuturor informatiilor si pentru adoptarea masurilor specifice. Au fost trimise instructiuni catre toate misiunile diplomatice din zona. Institutiile care fac parte din celula de criza sunt in contact permanent”, se arata in comunicatul MAE.

Souleymane Mihin, director al companiei Pan African Minerals, care administreaza proiectul minier Tambao, a declarat ca cinci indivizi inarmati l-au RAPIT pe ROMAN dupa ce au atacat o patrula de securitate pe care acesta o conducea. Soferul ROMANULUI si un jandarm care ii proteja au fost raniti.

Citeste si: SERBIA: Trei francezi au fost ARESTATI dupa ce au incercat sa rapeasca un copil din Romania

O sursa de securitate burkinabeza a precizat ca atacatorii s-au indreptat spre granita cu Mali, aflata in apropiere, dupa ce l-au RAPIT pe ROMAN.

Citeste si: Capitanul ROMAN al unei nave a fost eliberat in NIGERIA dupa ce a fost tinut OSTATIC

Proiectul minier Tambao este administrat de Pan African Minerals, o subsidiara a companiei Timis Corporation detinute de Frank Timis. Timis este un om de afaceri roman cu cetatenie australiana care locuieste la Londra si are investitii in Africa de Vest, in special in petrol si minerit.

Sursa foto: info-afrique.com