Un ROMAN, considerat responsabil de prabusirea sondei spatiale SCHIAPARELLI pe Marte

PRABUSIREA sondei spatiale SCHIAPARELLI pe MARTE, pe 21 octombrie, ar fi putut fi evitata daca modulul ar fi fost testat corespunzator inainte de misiune, sarcina ce ii fusese incredintata companiei unui ROMAN, Arca Space Corporation, a anuntat Agentia Spatiala Italiana, informeaza News.ro.

Contactat de presa, ROMANUL a explicat ca testele ar fi putut duce la un razboi NATO-Rusia, relateaza La Repubblica. Agentia Spatiala Europeana, ESA, a incredintat contractul pentru a testa zborul si intrarea in atmosfera a modulului spatial firmei ARCA, a lui DUMITRU POPESCU, care a primit in schimb 1,1 milioane de euro. Aceasta a intampinat, insa, o serie de probleme, astfel ca testele au fost anulate.

Mai exact, regiunea unde urma sa fie facut testul, deasupra Marii Negre, se afla in apropiere de Peninsula Crimeea, pe care Rusia tocmai o invadase. Agentia Spatiala Italiana a acuzat ESA ca a acordat contractul unei companii care nu avea competenta necesara pentru o astfel de sarcina.

DUMITRU POPESCU, in varsta de 39 de ani, absolvent de Teologie, care si-a intrerupt studiile de inginerie spatiala dupa trei ani, a fost contactat de La Repubblica. Aflat la Las Cruces, in New Mexico, el a declarat: “Noi suntem linistiti, am facut tot posibilul: pentru acel test ar fi trebuit sa zburam prea aproape de baza rusa de la Sevastopol. Rusia abia ocupase Crimeea si am fi riscat sa provocam un conflict intre Federatia Rusa si NATO”.

DUMITRU POPESCU a fost intotdeauna un visator, scrie La Repubblica. In 1999, el a infiintat Arca, dar a avut numeroase esecuri in proiectele sale, astfel ca si-a atras inclusiv criticile Agentiei Spatiale Romane, care a descris compania drept “un grup de amatori care cauta numai publicitate”. In aceste conditii, in 2014, DUMITRU POPESCU a decis sa se mute in New Mexico. Acolo, el a inceput sa produca drone, insa fara sa aiba prea mare succes, potrivit cotidianului italian.

Modulul Schiaparelli, parte a misiunii ExoMars 2016, organizata de Agentia Spatiala Europeana (ESA) in colaborare cu Rusia, s-a prabusit pe planeta Marte cu o viteza de peste 300 de kilometri pe ora si s-a dezintegrat la impactul cu scoarta martiana, au anuntat, pe 21 octombrie, cercetatorii europeni.

Potrivit concluziilor comisiei de ancheta interna ale ESA, unitatea de masura a inertiei a dat, in timpul procesului de asolizare, date gresite, ceea ce a dus la un lant de comenzi eronate date de computerul de bord, care au provocat prabusirea sondei.

Practic, senzorii au detectat la un moment dat ca modulul se afla deja pe suprafata Marte. Cauza acestei defectiuni nu este clara deocamdata. Esecul ExoMars2013 nu a fost primul de acest fel pentru europeni. In urma cu 13 ani, sonda britanica Beagle2, din cadrul misiunii Mars Express, s-a prabusit de asemenea. Doar NASA a reusit pana acum sa plaseze vehicule de explorare pe suprafata planetei Marte care au reusit sa functioneze dupa coborarea pe “Planeta rosie”.

Sursa foto: descopera.ro