Un sistem fix pentru detectarea materialelor RADIOACTIVE si NUCLEARE, inaugurat la Aeroportul Otopeni

Un SISTEM FIX pentru DETECTAREA MATERIALELOR NUCLEARE si RADIOACTIVE, amplasat la Punctul de Trecere a Frontierei de la Aeroportul International “HENRY COANDA”, a fost inaugurat miercuri de Ministerul roman al Afacerilor Interne (MAI) si Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.

La eveniment au fost prezenti vicepremierul pentru securitate nationala GABRIEL OPREA, ministru al Afacerilor Interne, insarcinatul cu afaceri ad-interim al SUA DUANE BUTCHER, reprezentanti ai Departamentului de Energie al Statelor Unite ale Americii si ai Politiei de Frontiera Romane.

“Evenimentul de astazi reflecta angajamentul ferm al Guvernului roman de a descuraja, detecta si interzice traficul ilicit al substantelor nucleare si materialelor radioactive la punctele de control de la frontiera”, se arata intr-un comunicat transmis miercuri presei de Ambasada SUA la Bucuresti.

Conform sursei citate, pe 25 septembrie 2008, Departamentul pentru Energie al SUA si Ministerul Internelor si Reformei Administrative au semnat un acord cu privire la cooperarea in domeniul prevenirii traficului ilicit cu substante nucleare si alte materiale radioactive in Romania.

“Biroul pentru Detectarea si Descurajarea Contrabandei Nucleare (NSDD) din cadrul Departamentului pentru Energie al SUA (cunoscut anterior drept Biroul pentru programul ‘A doua linie de aparare’) a colaborat cu Politia de Frontiera Romana pentru a trimite sisteme de detectare in Portul Constanta, la centrul de pregatire al Politiei de Frontiera din Iasi si la puncte importante de trecere a granitei. Cooperarea include si instruirea comuna, exercitiile practice si sustenabilitatea”, se arata in comunicat.

Sursa citata mentioneaza ca, incepand cu anul 2009, sistemele de detectare au scanat in Romania peste 10 milioane de vehicule, pietoni si containere de marfa. Incepand cu 2009, NSDD a trimis si sase vehicule dotate cu dispozitive de detectare a materialelor nucleare si radioactive si lucreaza cu Romania pentru a echipa si alte locatii cu sisteme fixe.

Misiunea NSDD, precizeaza Ambasada SUA, este aceea de a intari capacitatile si angajamentul tarilor partenere de a descuraja, detecta si interzice traficul ilicit cu substante nucleare si alte materiale radioactive pe teritoriul tarilor partenere, peste granitele internationale si prin sistemul global maritim de transport.

“NSDD ofera tarilor partenere instrumentele si instruirea necesara pentru a lupta impotriva contrabandei nucleare, contribuind in acest fel la arhitectura globala de detectare nucleara. Acest lucru este realizat prin instalarea de sisteme de detectare in locatii prioritare din intreaga lume si prin construirea unei comunitati de state care detin o capacitate proprie de a descuraja, detecta si interzice materialele nucleare si radioactive”, se mai arata in comunicat.

Ambasada SUA la Bucuresti subliniaza ca “acest program din Romania este o componenta importanta a cooperarii de lunga durata in domeniul securitatii nucleare in Europa Centrala a Administratiei Nationale de Securitate Nucleara si se incadreaza in acordul semnat de Guvernele Romaniei si Statelor Unite ale Americii pe 30 martie 1998 cu scopul de a coopera in domeniul contraproliferarii armelor de distrugere in masa si promovarii relatiilor militare”.

Sursa foto: realitatea