Un spital din Europa tratează dependența de Bitcoin

Pe lângă dependența de droguri, de alcool și de jocuri de noroc, un spital din Scoția tratează acum și dependența de bitcoin. Spitalul Castle Craig a anunțat recent că a lansat un program de reabilitare pentru persoanele dependente de tranzacționarea de monede virtuale, relatează Independent.

Potrivit experților, tranzacționarea de active digitale ca Bitcoin sau Ethereum a devenit o dependență comportamentală, asemenea jocurilor de noroc online, existând utilizatori care verifică minut cu minut fluctuațiile prețurilor. Factorul declanșator este volatilitatea prețului monedei, care generează o stare de euforie atunci când este cumpărată sau tranzacționată.

“Acest lucru poate fi incitant, însă creează în același timp dependență, care, la fel că dependența de jocuri de noroc poate fi dezastruoasă pe plan financiar”, spun cei de la Castle Craig. În întreaga lume, există aproximativ 13 milioane de oameni care fac astfel de tranzacții.

Citește și: HUOBI, A TREIA CEA MAI MARE BURSĂ CRYPTO DIN LUME, ȘI-A CREAT O NOUĂ PLATFORMĂ ÎN SUA

Potrivit lui Mark Griffiths, profesor de dependență comportamentală la Universitatea Nottingham Trent, este vorba de “un subtip al dependenței de speculațîi bursiere”. Chris Burn, terapeut pentru dependența de jocuri de noroc, menționează că jucătorul-problemă este atras de “riscul ridicat, de piața fluctuantă a monedelor virtuale”. “Oferă euforie și o evadare din realitate. Bitcoin, de exemplu, a fost tranzacționată intens și s-au înregistrat câștiguri și pierderi uriașe. O situație de, buclă’ clasică”, susține Burn.

Printre cei care îi vor trata pe pacienți de dependența de monede virtuale se află Tony Martin, un fost dependent de droguri și de jocuri de noroc. “Văd tranzacționarea monedelor virtuale că o formă prin care oamenii vor să scape de ei înșiși, într-o altă lume, pentru că nu le place cea în care trăiesc”, spune Martin.

Moneda Bitcoin a cunoscut un declin accentuat în ultima perioadă, înregistrând pierderi de peste 60% de la apogeul atins în decembrie 2017. Începând cu 7 ianuarie, valoarea combinată a monedelor virtuale a scăzut cu 500 de miliarde de dolari, conform MarketWatch. Potrivit inițiatorilor programului de reabilitare din cadrul spitalului scoțian, dependența este mai des întâlnită printre bărbații tineri și printre persoanele care lucrează în cazinouri și la case de pariuri.