Un submarin high-tech se alatura cautarilor epavei avionului Malaysia Airlines

Un submarin britanic se alatura operatiunilor de cautare din Oceanul Indian pentru localizarea avionului Boeing 777, al companiei Malaysia Airlines, disparut la 8 martie cu 239 de persoane la bord, relateaza AFP.

Submarinul HMS Tireless a sosit in zona cautarilor si “va putea sa contribuie la eforturile de localizare a avionului datorita capacitatilor sale avansate de cautare sub apa”, a anuntat Royal Navy.

Nava britanica HMS Echo urmeaza sa soseasca in zona pentru a insoti nava marinei australiene Ocean Shield, care a parasit portul Perth (vestul Australiei) luni seara si are la bord o sonda de 35 kilograme atasata la capatul unui cablu pentru a capta undele sonore ale cutiilor negre ale avionului disparut.

Citeste si: AVION DISPARUT: MALAYSIA CONTINUA CAUTAREA UNOR POSIBILI SUPRAVIETUITORI AI ZBORULUI MH370

Operatiunile de cautare a avionului malaezian acopera o suprafata maritima de 319.000 km2 (echivalenta cu suprafata Norvegiei) si chiar daca este stabilit un perimetru mai redus pentru sonarul american, acesta trebuie tractat cu o viteza de 5 km/h pentru a putea detecta semnale.

Premierul malaezian, Najib Razak, va sosi miercuri seara la Perth si se va intalni cu omologul sau australian, Tony Abbott, si cu coordonatorul operatiunilor de cautare, Angus Houston, fost comandant al armatei australiene. Operatiunile de cautare din sudul Oceanului Indian se desfasoara in colaborare cu China, Coreea de Sud, SUA, Japonia, Malaezia si Noua Zeelanda.

Sursa foto: agerpres.ro