Unde găsesc declarația pe proprie răspundere și cum se completează?

Descarcă ultima variantă (download)!

Declarația pe proprie răspundere a fost impusă de autoritățile din România încă de la începutul stării de urgență cauzată de pandemia de coronavirus. A trecut mai bine de o lună de când fiecare dintre noi trebuie să completeze declarația pe proprie răspundere pentru a putea ieși din casă.

Cu toate acestea, pentru mulți dintre români , declarația pe proprie răspundere reprezintă și acum o mare bătaie de cap. Conform ordonanțelor militare părăsirea domiciliului se face numai în cazul unor motive bine întemeiate, acestea regăsindu-se în declarația pe proprie răspundere. Completarea în fals a acesteia atrage răspunderea contravențională sau penală, după caz. Dacă persoana în cauză nu poate face dovada documentului, amenda poate ajunge până la 20.000 de lei.

Cum se completează adeverința pe proprie răspundere

În primul rând trebuie știut faptul că împreună cu declarația pe proprie răspundere trebuie prezentat și un act de identitate. Întotdeauna și indiferent de activitatea pe care o desfășurați în afara locuinței.

În declarația pe propria răspundere se va completa numele și prenumele complet al persoanei respective, adresa locuinței în care persoana locuiește în fapt, indiferent dacă este identică sau nu cu cea menționată în actul de identitate.

Totodată, se menționează locul sau locurile deplasării, în ordinea în care persoana intenționează să-și desfășoare traseul, dar și motivul, data din ziua respectivă și semnătura. În cazul minorilor sub 16 ani, declarația trebuie completată și semnată de un părinte sau de tutorele legal.

Pentru persoanele care nu au la dispoziție o imprimantă pentru a-și tipări declarația pe propria răspundere, trebuie știut faptul că formularul se poate scrie și de mână.

Conform Grupului de Comunicare Strategică, declarația pe proprie răspundere poate fi prezentată autorităților abilitate și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar, cu precizarea că declarația trebuie să conțină semnătura olografă a persoanei indiferent de suportul sau mediul pe care este stocată.

Declarație pe proprie răspunderehttp://s9.ro/154u
Adeverință angajator: http://s9.ro/154y

Cum completăm și semnăm declarația pe propria răspundere doar cu telefonul ? Video

Mai există un mod de a prezenta declarația pe proprie răspundere. Autoritățile române anunță că aceasta poate fi completată și online pe site-ul formular.sts.ro. Este bine de știut că formular.sts.ro este singura platformă electronică avizată pentru completarea declarațiilor pe proprie răspundere/adeverințe de angajator.

Completarea în fals a declarațiilor pe proprie răspundere atrage răspunderea contravențională sau penală, după caz. Conform ultimei Ordonanțe de Urgență publicată în Monitorul Oficial, amenzile au crescut până la 20.000 de lei pentru persoanele fizice și 70.000 de lei pentru persoanele juridice!

Sursa foto: mondonews