UNGARIA acuza UE de “ipocrizie” dupa ce mai multe state europene au anuntat ca vor ridica garduri

Uniunea Europeana a fost acuzata, vineri, de Ungaria, de ”ipocrizie”, dupa inceperea constructiei in mai multe state din blocul comunitar a unor garduri la frontiere pentru a tine sub control afluxul de imigranti, in conditii in care maghiarii au fost aspru criticati pentru ca au luat aceeasi masura. 

”Nu amuza pe nimeni sa construiasca un gard la frontiera. Nu am facut acest lucru pentru placerea noastra. Dar a trebuit sa ne aparam pentru ca nu a existat nicio solutie europeana comuna”, a spus vineri, la Praga, Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, in cadrul unei conferinte de presa dupa reuniunea sefilor diplomatiei tarilor din grupul V4 (Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia) si din alte cateva state europene, potrivit Agerpres.

CITESTE SI: CRIZA REFUGIATILOR: SLOVENIA va ridica GARDURI in calea fluxului de migranti

Miercuri, Slovenia a inceput sa ridice un gard de sarma ghimpata la granita cu Croatia. Intre timp, Austria a anuntat, vineri, ca va ridica un gard cu o lungime de 3.7 kilometri la granita cu Slovenia.

”Am fost vazuti ca niste fascisti si dictatori, drept cineva ale carui valori nu erau conforme cu cele ale UE’, a insistat seful diplomatiei ungare. ‘Si acum ma uit la tarile vecine. Ce fac ele? Ridica ‘obstacole tehnice’ la frontiere. Insa ce inseamna asta, obstacole tehnice? Inseamna garduri si sarma ghimpata”, a mai declarat ministrul ungar de Externe.

Szijjarto mai afirma ca ”este doar ipocrizie”, adaugand ca statul ungar este, pana in prezent, singura tara care a putut sa opreasca cu scucces acest aflux.

CITESTE SI: CRIZA REFUGIATILOR: ANGELA MERKEL SOLICITA ASIGURAREA GRANITELOR EXTERNE ALE UE

Declaratiile facute de seful diplomatiei ungare l-au infuriat, insa, pe Frans Timmermans, vicepresedintele Comisiei Europene. In prezenta jurnalistilor, acesta l-a intrebat pe Szijjarto daca ”este un succes ca nimeni nu mai merge in Ungaria?”

”Definitia mea de succes este sa reusim sa rezolvam aceasta problema. Si pentru a rezolva aceasta problema, noi trebuie sa lucram impreuna ca europeni”, a mai adaugat Timmermans.

Sursa foto: evz