UNGARIA ar putea ridica un GARD METALIC la granita cu ROMANIA. Ambasada Romaniei la Budapesta a solicitat MAE ungar o intrevedere. UPDATE

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a anuntat, marti, ca oficialii de la Budapesta au in vedere construirea unui gard si la granita cu Romania. 

UPDATE 20:47: Ambasada Romaniei la Budapesta a solicitat Ministerului Afacerilor Externe ungar, in cursul zilei de marti, o intrevedere pentru a reitera pozitia “ferma” a tarii noastre fata de intentia partii ungare de a ridica un gard la frontiera si pentru a cere explicatii suplimentare referitoare la aceasta initiativa, precizeaza MAE intr-un comunicat .

”In urma instructiunilor exprese ale ministrului roman de Externe, Ambasada Romaniei la Budapesta a solicitat Ministerului Afacerilor Externe ungar, in cursul zilei de astazi, o intrevedere pentru a reitera pozitia ferma a Romaniei fata de intentia partii ungare de a ridica un gard la frontiera cu tara noastra si pentru a cere explicatii suplimentare referitoare la aceasta initiativa. Dupa cum este cunoscut, MAE roman a reactionat deja public fata de intentia partii ungare, partea romana apreciind ca ridicarea unui gard intre doua state membre ale Uniunii Europene si care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, in conformitate cu spiritul european. 

Pozitia partii romane fusese comunicata partii ungare chiar la momentul transmiterii intentiei construirii gardului”, se arata in comunicatul citat. 

De asemenea, subliniaza MAE, in contextul intrevederii solicitate de Ambasada Romaniei la Budapesta, partea ungara a informat asupra nemultumirii legate de o declaratie a premierului roman privind maniera de tratare a solicitantilor de azil de catre autoritatile ungare, aspect comunicat ulterior si la nivel public de partea ungara. 

CITESTE SI: Ministrul ungar de externe, ATAC DUR la adresa lui PONTA: Sa inceteze minciunile la adresa Ungariei

”Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta a mai informat ca partea ungara a avut o reactie similara fata de toti liderii europeni care au criticat modul de gestionare a crizei migrantilor de catre autoritatile ungare. Ministerul roman al Afacerilor Externe considera ca maniera de a actiona a partii ungare, astfel cum a rezultat din actiunile si mesajele de astazi, este inadmisibila si contrara Parteneriatului Strategic. 

Prin aceste actiuni, partea ungara incearca sa atraga partea romana intr-o disputa artificiala, de natura a distrage atentia de la aspectele de fond ale problematicii migrantilor si de la efectul de auto-izolare pe care il au masurile promovate de partea ungara. MAE roman dezaproba ferm astfel de abordari”, conchide MAE. 

UPDATE 16:58: Ministerul de Externe a transmis un comunicat de presa in care critica intentia Ungariei de a ridica un gard la granita cu Romania. MAE afirma ca ridicarea unui gard intre doua state membre ale Uniunii Europene si care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, in conformitate cu spiritul european. 

”Ministerul roman al Afacerilor Externe a fost informat de catre Ministerul ungar al Afacerilor Externe cu privire la aceasta intentie cu putin timp inainte de a fi anuntata public.

MAE a  informat in timp util, de urgenta, factorii de decizie competenți din Romania in legatura cu aceasta situatie.

Ministerul Afacerilor Externe considera ca ridicarea unui gard intre doua state membre ale Uniunii Europene si care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, in conformitate cu spiritul european. Aceasta pozitie a fost deja comunicata partii ungare.”

 Stire initiala

Decizia inceperii unor lucrari pregatitoare vine in contextual in care imigrantii si-ar putea schimba rutele pe care le folosesc pentru a ajunge in Occident, scrie Reuters. Ungaria si-a inchis deja punctual de trecere de la granita cu Serbia.

”Am luat decizia de a incepe lucrarile pregatitoare pentru construirea unui gard incepand de la granita ungaro-sarbo-romana pe o lungime rezonabila, in eventualitatea mutarii presiunii migrationiste in directia Romaniei”, a spus seful diplomatiei ungare.

CITESTE SI: CRIZA REFUGIATI. UNGARIA a decretat STARE de URGENTA din cauza afluxului masiv de IMIGRANTI

Premierul VIKTOR ORBAN a anuntat ca incepand de astazi, 15 septembrie, intra in vigoare noile masuri care sunt menite sa limiteze numarul imigrantilor care intra in Ungaria.

Printre acestea se numara si pedeapsa cu inchisoarea pentru cei care intra ilegal pe teritorul acestei tari.

CITESTE SI: CRIZA REFUGIATI: AUSTRIA trimite ARMATA la granita cu UNGARIA. RESTRICTII impuse de GERMANIA, CEHIA si SLOVACIA

Pentru cei care au documente legale, punctele de trecere raman deschise, anunta Guvernuld e la Budapesta. 

Sursa foto realitatea