Ungaria si-a achitat datoria fata de Fondul Monetar International

delegatie FMI bucuresti, negocieri acord nou, concluzii membrii FMI, romania vulnerabila, socuri externe, remediere bilanturi nefinalizata, economia romaneasca, victor ponta,

Ungaria si-a achitat, integral, datoria fata de Fondul Monetar International (FMI). Banca Centrala din Ungaria (MNB) a anuntat ca a rambursat, in totalitate, imprumutul acordat de FMI guvernului de la Budapesta pentru iesirea din criza.

“Pe 6 august, Banca Centrala a Ungariei a rambursat Fondului Monetar International suma integrala reprezentand imprumutul acordat in 2009. Astfel, nu mai datoram nimic institutiei monetare”, se arata intr-un comunicat citat de AFP, potrivit Malaysia News.

Imediat dupa instalarea guvernului  Orban, in 2010, Ungaria a inceput sa-si controleze singura afacerile financiare, introducand masuri controversate precum cea mai ridicata taxa pentru banci din Europa si taxe speciale pentru afaceri, ceea ce a dus la tensionarea relatiilor cu FMI.

In 2009, Ungaria a primit 1,45 miliarde de euro de la FMI, reprezentand a doua transa dintr-un imprumut de 11,7 miliarde de euro, contractat de Budapesta in 2008, in plina criza. In total, Ungaria a imprumutat de la CE si de la FMI 20 de miliarde de euro.

Datoria a fost returnata cu un avans de 10 luni fata de termenul limita stabilit prin acordul cu FMI, care era fixat pentru iunie 2014. Ungaria a inceput sa achite datoria in septembrie 2012, iar marti a rambursat FMI ultima transa restanta, de circa 721 de milioane de euro.

Sursa foto: capital.ro