Ungaria SUSPENDA livrarile de gaze spre Ucraina

Operatorul ungar de retele de gazoducte FGSZ a anuntat, joi, ca a SUSPENDAT pe termen nelimitat LIVRAREA DE GAZE spre Ucraina din motive tehnice, o masura “neasteptata si inexplicabila” potrivit grupului public ucrainean Naftogaz, noteaza AFP.

Intr-un comunicat transmis agentiei ungare de presa MTI, operatorul public FGSZ a declarat de FURNIZAREA DE GAZE catre Ucraina a fost OPRITA “pe termen nelimitat joi la 16.00 GMT”.

Citeste si: MINISTRUL ENERGIEI DIN BULGARIA: O NOUA CRIZA A GAZELOR ESTE FOARTE PROBABILA

FGSZ a indicat ca masura a fost luata pentru a satisface cererea interna crescuta de GAZE naturale in Ungaria.

“Utilizatorii retelei ne-au semnalat ca incepand de vineri, 26 septembrie, cererea de import va creste in mod semnificativ”, a declarat operatorul ungar.

Operatorul ungar a indicat ca a furnizat zilnic 16,8 milioane de metri cubi de GAZE Ucrainei din martie 2013. Acest volum, cu toate acestea, nu este garantat, intrucat nivelul livrarilor “depinde de conditiile tehnice si comerciale ale momentului”.

Seara tarziu, grupul ucrainean Naftogaz, care are contracte cu companii din Europa de Vest pentru a importa gaze in Ucraina prin Ungaria, a confirmat ca gazul a fost oprit.

Citeste si: IATENIUK: UCRAINA NU VA MAI FI DEPENDENTA DE GAZUL RUSESC IN CINCI ANI

Rusia si-a oprit in iunie livrarile de gaze spre Ucraina, care refuza cresterea pretului impusa de Gazprom in contextul crizei dintre Kiev si Moscova si care, potrivit Rusiei, a acumulat sume restante de 5,3 miliarde de dolari.