Unico Intensiv Vara 2013 – Program de educatie stiintifica pentru copii

Universitatea din Bucuresti in parteneriat cu Asociatia Universitatea Copiilor incepe modulul Unico Intensiv Vara 2013, care se va desfasura in perioada 24 iunie – 5 iulie. Proiectul este gratuit se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani.

Primele ateliere vor incepe marti, 25 iunie si vor aborda diverse subiecte. Acestea se vor desfasura simultan in mai multe sali ale Universitatii din Bucuresti, avand in ambele saptamani profesori coordonatori de la facultati ale Universitatii din Bucuresti.

Participantii la cursurile UNICO vor lucra in echipe, in atelierele la care s-au inscris.
Astfel, o parte dintre ,,micii studenti” vor participa la atelierul ,,Cum realizam o harta turistica”. Profesorul coordonator al acestui curs este lect. univ. dr. Gabriela Osaci-Costache.

Al doilea atelier este „Ce ne ingrasa din cartofii prajiti” si se va desfasura la Facultatea de Biologie din Gradina Botanica, la care profesorul coordonator este asist. univ. drd. Gabriela Pascale.

Un alt atelier, care va avea loc tot marti, se numeste „V-ati visat vreodata exploratori?”. Tema se va desfasura sub forma unui joc intre doua echipe de copii, care vor explora Parcul Carol din Bucuresti, pentru a alcatui la final o harta istorico-geografica proprie a parcului. Profesorul coordonator al cursului este asist. drd. geograf Cezar Buterez.

Miercuri, 26 iunie, atelierul „Ce sunt norii si cum se formeaza?” coordonat de lector dr. Adrian Tiscovschi va deschide ziua atelierelor  geografice, continuand cu atelierul “Cum promovam turistic Capitala?”, sustinut de doamnele profesoare de la Facultatea de Geografie, conf. univ. dr. Gabriela Manea, conf. univ. dr. Elena Matei, si lect. univ. dr. Iuliana Vijulie. Vom continua cu atelierele “Microorganismele – aliati sau dusmani?”, coordonate de lector dr. Ana-Maria Tanase, sustinute la Facultatea de Biologie din Gradina Botanica.

De asemenea, tot pe 26 iunie, asist. univ. dr. Madalina Balasescu le va explica pe indelete copiilor ce este presa, cum functioneaza si care este rolul ei in societate.

Joi, 27 iunie, Ana-Maria Talos, doctoranda a Facultatii de Geografie, va face o scurta incursiune in istoria operelor si teatrelor, urmata de prezentarea principalelor opere si teatre ale lumii, fiecare cu specificul sau.

Vineri, 28 iunie, doamna profesor emerit Zoe Petre va sustine atelierul „De ce invatam istoria antica?” la Facultatea de Istorie. Un alt atelier se va desfasura la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, sectia japoneza, oferind copiilor posibilitatea de a descoperi Japonia prin concursuri de desen, caligrafie japoneza si origami.

In cea de-a doua saptamana, luni 1 iulie, doamna lector universitar doctor Mioara Clius ne pune o intrebare simpla: „Protejam si noi putin?”. La acest atelier copii vor afla ce inseamna o arie protejata. care sunt obiectivele de protectie, cum si de cine este administrata dar si care sunt activitatle permise/interzise. Un alt atelier al zilei, sustinut de Anca Radulescu, masterand in sociologie si asistenta sociala, este “Cum pot afecta geografia si cultura o populatie?”

In ziua de marti, 2 iulie vom vizita platforma Magurele a Facultatii de Fizica Atomica si Nucleara pentru sustinerea celor trei ateliere: 1. Jocul statistic – 2. Determinari experimentale de paralax? 3. Atenuarea luminii – si – vizita laboratoarelor facultatii.

Un alt atelier se va desfasura la Muzeul Taranului Roman, sub indrumarea doamnei conferentiar al departamentului de studii culturale (specializarea Etnologie) a Facultatii de Litere, Narcisa Alexandra Stiuca, avand titlul “Cine nu stie juca mai bine n-o mai intra! Cum petreceau de sarbatori tinerii din satele de odinioara?”.

In aceeasi zi, se va organiza atelierul ,,Can we learn English through games? / Putem invata engleza prin jocuri?”. Acesta se va defasura in limba engleza, iar copiii prin intermediul jocurilor vor avea posibilitatea sa-si exerseze engleza si de asemenea sa invete notiuni noi. Profesorul coordonator al acestui curs este Maria-Daniela Pomohaci, masterand al departamentului Catedra UNESCO.

Sinziana Socol, colaborator al Catedrei de Portugheza, Departamentul de Studii Ibero-Romanice, le va face o incursiune in biblioteca Institutului Camões – Centrul de Limba Portugheza din Bucuresti, lansand o invitatie pentru toti copiii, iubitori de povesti, in cultura portugheza.

Miercuri, 3 iulie, lector dr. Adriana Urda ne intreaba ,,La ce ne este de folos chimia?”. Copiii vor realiza experimente distractive din care sa vada cat de folositoare este chimia in viata de zi cu zi.

Irina Georgescu, doctorand al Universitatii din Bucuresti, ne explica de ce literatura nu ne da voie sa ne plictisim si de ce fiecare carte noua ne imbogateste cu inca o viata.
Joi, 4 iulie, doamna Simona Nicolae, lector la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, alaturi de lector dr. Luiza Oancea, vor organiza un atelier cu titlul ,,Si oamenii din vechime se interesau de moda? Cum se imbracau romanii? Dar grecii?”. Prin intermediul imaginilor, povestirilor si descrierilor din Antichitate si Evul Mediu, doamnele profesoare vor arata copiilor cat de eleganti erau oamenii de demult.

 Copiii inscrisi sunt invitati sambata, 22 iunie 2013, in intervalul orar 10-18, sa-si ridice uniformele si sa isi expuna asteptarile legate de UniCo intr-o scrisoare pe care sa o aduca cu ei. Adresa la care va asteptam este: Strada Schitu Magureanu nr. 1, Nr. 1, Etaj 6 (Cladirea Universitatii Bucuresti, Langa Teatrul Bulandra, Sala Izvor).
Inscrierile se fac completand formularul la adresa http://unico.org.ro/formular. Copii angajatilor Universitatii din Bucuresti au prioritate.