UNITATE pentru ingrijirea blonavilor ARSI GRAV, inaugurata la SPITALUL FLOREASCA

O UNITATE moderna de ingrijire a bolnavilor ARSI GRAV a fost inaugurata joi la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala.

Dr. ION LASCAR, seful Clinicii de chirurgie reparatorie, a aratat ca proiectul a fost inceput in urma cu aproximativ 15 ani, “prin amabilitatea si contributia consistenta a Primariei sectorului 1” reusindu-se ridicarea unei parti din aceasta constructie, dupa care Ministerul Sanatatii a ajutat “cu fonduri consistente pentru dotarea acestei unitati la nivelul exigentei si standardelor actuale”.

“Aceasta unitate este organizata si va functiona la nivelul standardelor si criteriilor impuse de exigentele internationale privind ingrijirea bolnavilor arsi grav. Se pot face operatii pentru cei arsi din toata sfera de patologii chirurgicale. Poate fi o problema de neurochirurgie, de chirurgie abdominala, ortopedie, chirurgie toracica, orice astfel de probleme se rezolva aici apeland doar la colegii din spitalul nostru”, a mai spus dr. ION LASCAR.

Citeste si: O NOUA MATERNITATE reabilitata si complet echipata, INAUGURATA in Sibiu

El a precizat ca unitatea inaugurata joi, care are sase paturi, se adreseaza in exclusivitate pacientilor adulti cu arsuri profunde pe 50 la suta din suprafata corpului.

“Bolnavul ars grav este cel mai complex si mai costisitor pacient imaginabil. Unitatea dispune de toate dotarile pentru a putea beneficia de asistenta chirurgicala multidisciplinara. Tocmai am terminat procedura de concurs pentru ocuparea posturilor de specialisti chirurgie plastica, urmeaza ca sa acoperim si necesarul de medici anestezisti. O buna parte din personalul mediu a fost deja recrutat, in momentul de fata aflandu-se in diferite etape de instruire. In schema de incadrare a acestei unitati vor lucra trei medici specialisti de chirurgie plastica, doi de specialitatea anestezie-terapie intensiva si medici secundari avand in vedere ca unitatea are si valente didactice”, a sustinut ION LASCAR.

UNITATEA dispune printre altele de un aparat, unic in Romania, care realizeaza o presiune crescuta a oxigenului si oxigeneaza tesuturile, un aparat radiologic complex, mobil, un “rinichi” artificial, dar si un sistem de telemedicina.

Ministrul Santatii, NICOLAE BANICIOIU, a precizat ca UNITATEA inaugurata joi este prima dintr-o serie de cinci astfel de unitati care vor fi realizate.

Citeste si: Nicolae Banicioiu anunta constructia a trei spitale, la Iasi, Craiova si Cluj

“Dupa ce primaria s-a implicat — si pentru asta merita toate felicitarile — si partea de infrastructura a fost realizata, era normal ca Ministerul Sanatatii sa vina si sa puna banii, o suma destul de importanta, dar care cred eu ca are toata justificarea pentru acest tip de unitate. Cand am ajuns ministru am luat aceasta decizie. Este o unitate de elita, prima dintr-o serie, practic este pilotul astazi, este prima dintr-o serie de cinci astfel de unitati pe care vrem sa le facem. Celelalte unitati vor fi deschise in centrele universitare — Cluj, Timisoara, Targu Mures. Este important sa deschidem si alte centre in tara pentru a nu mai pierde timpul cu transportul pacientului, iar timpul este esential. Am semnat deja proiectul cu Banca Mondiala”, a sustinut ministrul.

Ministerul Sanatatii a contribuit cu banii necesari pentru dotarea cu echipamente, instrumentar si toata partea de infrastructura IT, toate paturile fiind monitorizate permanent si sub supraveghere video. Suma alocata a fost de aproximativ 4.000.000 euro.

La eveniment a fost prezent si primarul sectorului 1, ANDREI CHILIMAN.

“De cand sunt primar am realizat o multime de investitii in acest spital, de la consolidari la extinderi, crearea unor sectii care sa fie la nivel european din punct de vedere al standardelor. Sectia in care ne aflam acum este una pe care am inceput-o prin 2008 si care este gata de la inceputul lui 2010, dar care avea nevoie de dotare cu aparatura. Acum avem una din sectiile cele mai moderne, daca nu cea mai moderna din partea aceasta a Europei. Sper ca aceasta sectie sa devina un model in realizarea urmatoarelor sectii din diverse alte locuri din Romania”, a afirmat ANDREI CHILIMAN.

Sursa foto: Primaria Sectorului 1