Unitatea militara unde au fost impuscati sotii Ceausescu, transformata in muzeu

Cladirea din cadrul unitatii militare unde au fost executati Ileana si Nicolae Ceausescu, in luna decembrie a anului 1989, va fi transformata in muzeu. Aceasta va deveni punct muzeal al Complexului Muzeal Curtea Domneasca conform declaratiei lui Ovidiu Carstina, directorul institutiei.

Cladirea unitatii militare din judetul Dambovita unde a fost impuscat cuplul Ceausescu va deveni punct muzeal si va fi deschis publicului incepand cu luna septembrie a acestui an. Acum se efectueaza amenajari, dupa ce cladirea a stat nefolosita timp de aproximativ 15 ani, iar biletul de intrare va costa 7 lei.

“Am amenajat ca atare holurile, spatiul comandantului, acolo unde li s-a luat tensiunea inainte de a se pune in practica sentinta. De asemenea, amenajam camera in care a functionat acel tribunal si, nu in ultimul rand, dormitorul in care sotii Ceausescu au petrecut ultima noapte.

Punctul muzeal va functiona ca expozitie a Muzeului de Istorie. Ne-am gandit ca pe langa aceste spatii pe care le-am amenajat sa avem in holul central o expozitie legata de scoala de cavalerie, pentru ca nu trebuie uitat faptul ca aceasta cladire este un monument istoric”, a precizat directorul Complexului Muzeal Curtea Domneasca Targoviste, Ovidiu Carstina.

“Au fost revopsite interioarele cladirii, cu aceleasi culori care erau in 1989, va fi adus mobilierul din acea perioada, deja exista paturile unde au dormit sotii Ceausescu inainte de executie. Sunt niste paturi simple, de cazarma. Cladirea, aflata in curtea in care este Inspectoratul Judetean de Jandarmi, a ramas conservata, nu a fost nevoie decat de vopsire si de inlocuirea geamurilor.

La ferestrele camerei unde au stat, peste noapte, sotii Ceausescu inainte de executie sunt gratii. In camera sunt trei paturi, unul dintre ele pentru soldatul care ii pazea”, a mai precizat directorul Complexului Muzeal Curtea Domneasca Targoviste.

Sursa foto: adevarul.ro