Uniunea Europeana are 2.000 de PROIECTE cu care vrea sa RELANSEZE ECONOMIA

Uniunea Europeana a pus la punct o lista cu aproape 2.000 de PROIECTE, in valoare de 1.300 miliarde de euro, care ar putea fi incluse in planul de investitii destinat relansarii economiei si crearii de noi locuri de munca, informeaza Agerpres, care citeaza Reuters si AFP.

La invitatia facuta in toamna de presedintele Comisiei Europene, JEAN-CLAUDE JUNCKER, fiecare stat membru al Uniunii Europene a trimis o lista cu posibile PROIECTE de investitii. Intentia Comisiei Europene este ca, pana in luna iunie 2015, primele PROIECTE sa fie selectate si sa fie gata sa atraga finantare privata.

Citeste si: JEAN-CLAUDE JUNCKER a anuntat un PLAN DE INVESTITII in Europa de 315 miliarde de euro

“Aproape 2.000 de PROIECTE au fost identificate cu investitii totale de 1.300 miliarde de euro dintre care 500 de miliarde de euro ar urma sa fie realizate in urmatorii trei ani”, potrivit unui document consultat de Reuters, care urmeaza sa fie discutat marti de ministrii de Finante din Uniunea Europeana.

Printre PROIECTELE incluse pe lista, care, potrivit oficialilor europeni, nu este una definitiva, se numara noul terminal la aeroportul din Helsinki, un sistem de aparare impotriva inundatiilor in Marea Britanie, un proiect de reabilitare termica a locuintelor din Olanda, un nou port in Irlanda si constructia unei conexiuni feroviare intre Estonia, Letonia, Lituania si Polonia. Aproximativ o treime dintre PROIECTELE de pe lista au legatura cu energia, o alta treime sunt concentrate pe transporturi, iar restul vizeaza inovatia, mediul inconjurator si locuintele.

Citeste si: CE a decis SUPLIMENTAREA fodurilor alocate ROMANIEI pentru constructia de AUTOSTRAZI

Separat, purtatorul de cuvant al Ministerului german de Finante, Marianne Kothe, a anuntat, luni, ca Executivul german a pus la punct o lista de 58 de PROIECTE, reprezentand investitii in valoare de 89 de miliarde de euro, in cadrul planului UE pentru stimularea investitiilor.

“Aceasta prima lista nu inseamna ca toate proiectele vor fi realizate, ci este vorba de propuneri facute Bruxelles-ului”, a precizat purtatorul de cuvant.

La finele lunii trecute, JEAN-CLAUDE JUNCKER a prezentat initiativa Executivului comunitar privind crearea unui Fond European pentru Investitii Strategice (FEIS) in scopul mobilizarii, in final, a 315 miliarde de euro intr-o perioada de trei ani. Proiectul Bruxelles-ului se va baza pe o parte a bugetului european si pe Banca Europeana de Investitii (BEI), care trebuie sa asigure 21 de miliarde de euro in garantii pentru a atrage investitorii privati.