Uniunea Europeana incepe Operatiunea TRITON in Marea Mediterana

Franta si alte 20 de state membre UE au angajat importante mijloace materiale si resurse umane in operatiunea Triton, pentru a ajuta Italia sa isi indeplineasca obligatiunile de supraveghere si salvare a imigrantilor care incearca sa ajunga in UE prin Mediterana, a anuntat vineri Comisia Europeana.

“Triton va deveni operational de sambata (1 noiembrie, n.red.), multumita unor mijloace puse la dispozitie de statele membre”, a subliniat vineri Cecilia Malmström, in ultima sa interventie in calitate de comisar european pentru Afaceri Interne, relateaza AFP. Triton va conta pe 21 de nave, patru avioane, un elicopter si 65 de ofiteri detasati de statele membre in regim de rotatie cu durata variabila.

CITESTE SI: OPERATIUNE de SALVARE pe MAREA NEAGRA

Insa Triton nu are vocatia de a inlocui operatiunea militara italiana Mare Nostrum, care, potrivit ministrului italian de Interne Angelino Alfano, urmeaza sa se incheie. “Italia este obligata sa mobilizeze mijloace pentru a asigura supravegherea frontierelor externe ale UE, sa intervina pentru a oferi asistenta ambarcatiunilor aflate in dificultate si sa lanseze operatiuni de salvare”, au declarat vineri surse europene.

Decizia de a pune capat operatiunii Mare Nostrum “apartine autoritatilor italiene, intrucat este vorba de o operatiune nationala, condusa cu mijloace nationale si inceputa dupa tragedia de la Lampedusa din octombrie 2013”, au subliniat aceste surse.

“Triton este un mijloc util de sustinere si nu se substituie obligatiunilor Italiei”, au insistat sursele europene. “Imigrantii salvati vor fi debarcati in Italia, unde vor fi inregistrati si luati in grija. Ei vor putea depune o cerere de azil si Italia va trebui sa o examineze”, au adaugat ele. Operatiunea Triton, coordonata de Frontex, agentia europeana pentru supravegherea frontierelor, are un buget lunar de 2,9 milioane de euro.

CITESTE SI: USS Truxtun va continua sa efectueze exercitii militare cu aliati in Marea Neagra 

Durata operatiunii nu a fost stabilita, insa se stie ca va depinde de bugetul alocat pentru 2015 agentiei Frontex. Abia atunci se va decide daca operatiunea va continua, in ce ritm si cu ce mijloace, au subliniat sursele europene citate. Frontex nu are mijloace proprii si depinde de statele membre UE, care precizeaza durata punerii la dispozitie a mijloacelor si resurselor umane, locul in care intervin si termenii misiunilor lor, a explicat pentru AFP o sursa apropiata dosarului.

Sursa foto: realitatea.net