UNIUNEA EUROPEANA nu este incantata de posibilitatea ca SCOTIA sa devina INDEPENDENTA

Liderii europeni isi ascund cu greu nervozitatea in fata perspectivei privind independenta Scotiei, care genereaza temeri privind o contagiune, si evoca riscul de a ramane in afara Uniunii Europene (UE).

Saptamana trecuta, un purtator de cuvant al Comisiei Europene a refuzat sa comenteze ultimele sondaje care prezinta sustinatorii si oponentii independentei Scotiei aproape la egalitate, precizand ca este vorba despre “afaceri interne”.

Dar presedintele CE, Jose Manuel Barroso, si-a atras criticile sustinatorilor independentei in februarie, cand a declarat ca ar fi “extrem de dificil, chiar imposibil” ca Scotia independenta sa adere la UE. “Ar fi desigur foarte dificil sa obtinem acordul tuturor celorlalte state membre UE pentru a accepta o noua tara venind dintr-un alt stat membru”, a afirmat el.

CITESTE SI: REFERENDUM SCOTIA: ESTE NECESARA OBTINEREA INDEPENDENTEI? 

Barroso a citat Spania, care se confrunta cu revendicari separatiste si refuza sa recunoasca Kosovo. “Intr-un fel este o situatie similara, pentru ca este vorba despre un stat nou”, a adaugat el. Separatistii scotieni au criticat aceste afirmatii argumentand ca referendumul lor, consimtit de Londra, este diferit de proclamarea unilaterala a independentei Kosovo, contestata de Serbia.

Promisiunea unei probleme institutionale pentru Bruxelles a determinat anumiti lideri sa faca declaratii in special politice, subliniaza Nicola McEwen, profesor la Centrul scotian pentru schimbare constitutionala. “Este cu adevarat o situatie dificila pentru Uniunea Europeana”, noteaza la randul sau Pablo Calderon Martinez, responsabil cu Studiile europene la King’s College din Londra.

UE, care se confrunta deja cu o economie in criza si un somaj ridicat, in special in randul tinerilor, ar vrea sa evite discutia care se anunta furtunoasa cu privire la modalitatea in care ar trebui tratata o Scotie independenta, proeuropeana. Cu atat mai mult cu cat in est, actiunile Rusiei in Ucraina ingrijoreaza tarile baltice cu o importanta minoritate rusofona, care ar putea cere mai multa autonomie.

“Nimeni nu vrea sa fie nevoit sa rezolve aceasta problema in timp ce exista crize in Ucraina, in Orientul Mijlociu, in Irak”, remarca Montserrat Guibernau, profesor de stiinte politice la Queen Mary University din Londra.

CITESTE SI: RASMUSSEN: O Scotie independenta va trebui sa adere, din nou, la NATO

Un lucru este sigur: “Un nou stat independent ar deveni, din cauza independentei sale, un stat in exteriorul Uniunii Europene”, a afirmat inca din 2013 presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, intrebat atunci despre Catalonia. Acesta ar trebui sa ceara aderarea la UE, “conform procedurilor de aderare cunoscute”, ceea ce ar putea dura pana in 2020, potrivit expertilor. “In orice caz, aceasta ar fi supusa ratificarii de toate statele membre”, a continuat el.

Catalanii, care au manifestat in numar mare pentru independenta la Barcelona, dar si bascii urmaresc cu atentie referendumul, in timp ce Madridul refuza sa ia in considerare o independenta a acestor regiuni. “Spaniolii, si probabil si francezii, vor face probabil tot ce pot pentru a bloca existenta Scotiei in UE pentru a descuraja Catalonia”, a apreciat Calderon Martinez.

Chiar si ministrul german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat ca prefera sa isi “imagineze ca Marea Britanie ramane unita”. “Nu mi-as putea imagina un scenariu in care Scotia ar fi singura tara din Europa exclusa”, noteaza McEwen. Separatistii scotieni spera sa obtina o modificare a tratatelor, ceea ce le-ar permite sa ramana in UE inaintea independentei oficiale, prevazuta la inceputul lui 2016.

Unii experti citeaza exemplul Germaniei de Est dupa reunificare, apreciind ca dupa discutii initial dificile, o aderare ar putea fi luata in considerare in doi sau trei ani. In opinia lui McEwen, Bruxellesul are interes sa iasa cu bine din aceasta situatie. “Acesta ar putea deveni un subiect de mandrie pentru UE, pentru ca nu intotdeauna diferendele teritoriale se solutioneaza astfel”.

Sursa foto: bbc.co.uk