Uniunea Europeana pregateste lansarea unei misiuni militare in Africa Centrala

Uniunea Europeana (UE) a deschis calea lansarii, cu intarziere, a misiunii sale militare in Republica Centrafricana, care urmeaza sa sprijine forțele franceze si africane deja prezente pe teren, unde violențele au reizbucnit, informeaza Agerpres, care citeaza AFP.

Datorita “noilor contribuții” si “suplimentului adus de națiunea-cadru”, Franța, “comandantul operațiunii a recomandat lansarea operațiunii si prevede o crestere progresiva a dispozitivului la Bangui”, a indicat o purtatoare de cuvant a reprezentantei diplomației UE, Catherine Ashton.

Decizia de a lansa aceasta desfasurare de trupe si data operațiunii urmeaza a fi stabilite pana miercuri, dupa o reuniune marți a reprezentanților celor 28 de state membre, afirma AFP, citand o sursa europeana.

Obstacolul principal care bloca aceasta desfasurare, prevazuta inițial in martie, adica lipsa avioanelor pentru transportul trupelor, a fost inlaturat in cursul unei reuniuni vineri seara, Germania contribuind la iesirea din impas cu doua avioane de transport de tip Antonov, a indicat sursa.

Citeste si: Exercitiile navale comune SUA-Romania-Bulgaria au inceput miercuri

Franța si-a pus mai mulți oameni la dispoziția acestei forțe, Eufor-RCA, spre care comtribuțiile provenind din Georgia si Polonia au fluctuat in ultimele saptamani sub impactul crizei din Ucraina.

In cursul summit-ului european din 21-22 martie, presedintele francez Francois Hollande si-a invitat omologii “sa faca un efort” pentru a mobiliza cei circa 500 de militari si capacitațile operaționale necesare inceputului desfasurarii.

O decizie oficiala de lansare miercuri ar coincide cu ținerea la Bruxelles a unui minisummit consacrat Africii Centrale, care ar urma sa reuneasca sub egida Franței, a UE si a Uniunii Africane vreo 30 de țari, europene si africane, pentru a incerca sa stopeze omorurile si sa ajute la punerea bazelor pentru reconstruirea unui stat.

Ashton s-a alarmat joi in fața “escaladarii violenței” in ultimele zile in aceasta țara africana, invitand comunitatea internaționala “sa acționeze rapid”.