UNIVERSIADA din 2021 ar putea fi gazduita de Romania

UNIVERSIADA DE VARA din 2021 ar pune Romania pe harta sportului mondial, potrivit unui comunicat al Asociatiei Student Sport, care a initiat un memorandum pentru organizarea acestui eveniment in Romania.

Proiectul va fi transmis Guvenului si ministerelor de resort, care trebuie implicate in acest demers. UNIVERSIADA este o manifestare culturala si sportiva internationala, organizata periodic — la fiecare doi ani — intr-o alta tara, pe baza unei proceduri de selectie organizata de FISU, fiind al doilea eveniment ca anvergura dupa Jocurile Olimpice. Competitia se adreseaza studentilor sportivi din centrele universitare, care au ca principala preocupare studiul la cel mai inalt nivel de educatie si, in subsidiar, sportul de performanta.

Romania a organizat Universiada din 1981 unde s-a clasat pe locul doi pe natiuni. Dupa 40 de ani, organizarea UNIVERSIADEI DE VARA in 2021 ar putea constitui pentru tinerii romani un impuls puternic catre un mod de viata echilibrat si activitate sportiva constanta, potrivit asociatiei.

Programul sporturilor UNIVERSIADEI DE VARA include zece sporturi obligatorii (totalizand 13 discipline obligatorii) si pana la trei sporturi optionale. Disciplinele obligatorii sunt: atletism, baschet, scrima, fotbal, gimnastica artistica, gimnastica ritmica, judo, natatie, sarituri in apa, polo, tenis de masa, tenis, volei. La lista sporturilor obligatorii, din 2017 se va adauga taekwondo, iar din 2019 tirul cu arcul.

Citeste si: Romania va gazdui CAMPIONATELE EUROPENE de GIMNASTICA ARTISTICA din 2017

Imbratisand principalul motto al FISU, “Excelenta in minte si corp”, UNIVERSIADA DE VARA include deopotriva evenimente educationale si culturale in cele 12 zile de competitii sportive, manifestarile fiind destinate studentilor sportivi universitari din intreaga lume, care se vor reuni in tara gazda ce urmeaza a fi desemnata pentru anul 2021.

Concomitent cu intrecerile sportive, UNIVERSIADA gazduieste in mod traditional si un forum stiintific international pe teme socio-sportive, colocvii, expozitii, concerte, programe folclorice traditionale ale tarilor participante si ale tarii gazda, excursii si alte manifestari culturale.

Desemnarea tarii gazda a Universiadei intra in competenta Comitetului Executiv al FISU.

Inainte de 1989, Romania a avut mai multi reprezentanti succesivi in Comitetul Executiv al FISU, iar din 1991 are un reprezentant ales ca auditor, in sase legislaturi consecutive a cate patru ani, in persoana lui Adrian Gagea. “Atat experienta, cat si aprecierea deosebita de care se bucura reprezentantul Romaniei in cadrul FISU, constituie argumente importante pentru demararea lobby-ului in vederea sustinerii candidaturii Romaniei pentru organizarea Universiadei de Vara din 2021”, se spune in comunicat.

Citeste si: Emil Boc: Clujul ar primi cu bucurie Campionatul European de Gimnastica. Nu ne-am face de rusine

“Singura Universiada organizata pana in prezent in Romania a fost cea din 1981, de altfel cel mai mare eveniment sportiv organizat vreodata in tara noastra. Initiata si organizata in plina criza economica, sociala si culturala, Universiada din 1981 a reprezentat cea mai semnificativa mobilizare de resurse dintre cele mai diverse in Romania acelor ani. Ea a intrunit participarea a 2.930 de sportivi din 86 de tari, participarea a zeci de campioni olimpici, mondiali si europeni, a peste 200.000 de spectatori in sali de sport si pe stadioane la toate cele 10 discipline sportive, fiind considerata la acea vreme o realizare de exceptie a Romaniei. Un moment aparte al ceremoniei de deschidere l-a constituit aprinderea flacarii Jocurilor Universitare de catre marea noastra gimnasta Nadia Comaneci”, se mai arata in text.

Romania a avut medalii la toate cele zece discipline sportive ale UNIVERSIADEI. Intre campionii romani ai UNIVERSIADEI din 1981 trebuie mentionati NADIA COMANECI si EMILIA EBERLE la gimnastica fete, Kurt Szilier, Emilian Nicula si Dan Odorhean la gimnastica baieti, Carmen Bunaciu la natatie, Nicolae Zamfir, Stefan Rusu, Ion Paun, Ion Draica, Ilie Matei, Victor Dolipschi la lupte greco-romane, DOINA MELINTE si Florenta Craciunescu la probele de atletism, FLORIN SEGARCEANU si VIRGINIA RUZICI la tenis, atat la proba de simplu, cat si la cea de dublu, precum si alte nume importante ale sportului individual sau de echipa.

Romania a terminat Universiada din 1981 pe locul doi in clasamentul final pe medalii, dupa URSS, dar inaintea Statelor Unite, ocupand un loc absolut onorant.

“In acest context istoric, cultural si sportiv, constituie o provocare cu un extraordinar impact sustinerea candidaturii Romaniei pentru organizarea Universiadei de Vara din 2021”, mai afirma Asociatia Sportul Universitar.

Student Sport s-a infiintat in anul 2011, avand ca scop dezvoltarea sportului din mediul universitar prin organizarea de competitii si implicit participarea cat mai multor tineri. Pana in prezent, asociatia a reusit sa se faca remarcata la nivel national, in cadrul universitatilor, cu patru campionate de fotbal, doua editii de cros, doua editii ale campionatului de baschet 3×3, o editie a campionatului universitar de baschet 5×5, o editie a campionatului universitar de handbal, o editie a campionatului universitar de tenis, o emisiune radio, un studiu, o revista trimestriala si trei conferinte dedicate sportului universitar.

Sursa foto: expresiononline.com