UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI aduce propuneri privind PLAGIATUL DEMNITARILOR si LUCRARILE STIINTIFICE SCRISE IN DETENTIE

UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI propune ELIMINAREA EXCEPTARII DEMNITARILOR de la examinarea malpraxisului academic de catre COMISIILE DE ETICA universitare si imbunatatirea cadrului legislativ in ceea ce priveste validarea lucrarilor cu caracter stiintific realizate in REGIM DE DETENTIE.

Propunerile vor fi avansate Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice de catre Universitatea din Bucuresti.

“Ce ne-a determinat in primul rand sa facem noi comisia de Etica si in special Universitatea din Bucuresti aceste propuneri este faptul ca observam ca viata publica romaneasca in care MEDIUL ACADEMIC, evident ca are partea sa, este tot mai supusa in ultima perioada unor presiuni , unor malformari care AFECTEAZA CREDIBILITATEA UNIVERSITATII in ansamblu, vulnerabilizeaza categorii profesionale si pun sub semnul intrebarii chestiuni precum ‘de ce demnitarii sunt exceptati de la analiza, in cazul plagiatului, de catre Comisiile universitare de etica’. De ce ei sunt scosi in afara cadrului universitar, adica acel cadru care le-a favorizat si certificat titlul de doctor in domeniul respectiv sau de ce e posibil ca o persoana aflata in detentie pentru ca publica o lucrare stiintifica sa primeasca o reducere a pedepsei cu 30 de zile”, a afirmat joi presedintele Comisiei de etica a Universitatii, Marian Popescu, intr-o conferinta de presa.

CITESTE SI: Vicepremierul Gabriel OPREA l-ar fi PLAGIAT in lucrarea sa de doctorat si pe NICOLAE IORGA. Vezi DOVADA

Potrivit acestuia, se pune intrebarea pe ce temei legal a fost stabilit faptul ca numai CONSILIUL NATIONAL DE ETICA (CNE), care este un consiliu consultativ al Ministerului Educatiei, are DREPTUL SA SE OCUPE DE DEMNITARI atunci cand exista suspiciuni de plagiat, adaugand ca trebuie modificat cadrul legislativ al CNE.

Marian Popescu a precizat ca propunerea Universitatii din Bucuresti este eliminarea paragrafului din Ordonanta 28/2011 care excepteaza pe demnitari de la examinarea de catre comisiile de etica.

Rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, a sustinut ca intentia Universitatii este sa transmita Parlamentului aceasta propunere care ar putea fi insusita de catre un parlamentar pentru a face o intiativa parlamentara.

Vicepresedintele comisiei de etica Dumitru Sandu a explicat ca “s-au creat o serie intreaga de practici care sunt EXTREM DE CONTRAPRODUCTIVE PENTRU MEDIUL INTELECTUAL”.

“Deciziile in legatura cu plagiatul sau posibilul plagiat al persoanei in cauza se iau absolut impredictibil. Cazul Oprea celeritate in cateva zile, cazul Olguta Vasilescu au trecut de mult cele 90 de zile care trebuiau avute in vedere pentru luarea deciziei, comunicarea deciziei. (…) Ne intereseaza schimbarea unei situatii juridice care este contra productiva. (…) E de neinteles cum e posibil sa iti vina in fata o teza de doctorat din care copy-paste paragrafe multe, pagini multe sunt luate din propriile lucrari ale conducatorului si conducatorul spune foarte bine pe decizia la admiterea doctorala. (…) Trebuie renuntat la articolul de lege privind privilegierea demnitarilor in materie de judecare a lucrarilor de doctorat. Nu facem aceasta chestiune, devin modele, devin modele negative nu mai poate nimeni sa controleze lucrurile”, a punctat Dumitru Sandu.

O alta propunere vizeaza lucrarile cu caracter stiintific realizate in regim de detentie, Astfel, propunerea Universitatii din Bucuresti este ca CERTIFICAREA CARACTERULUI STIINTIFIC A UNEI LUCRARI SCRISE IN REGIM DE DETENTIE sa fie realizata prin solicitarea de catre ANP a mediului academic, iar facultatea desemneaza o comisie stiintifica formata din trei membri cu expertiza, cu in domeniul de referinta al lucrarii.

CITESTE SI: UNIVERSITATEA BUCURESTI: Comisia de etica cere infiintarea unei comisii de experti in cazul cartii lui Copos

In prezent caracterul stiintific al lucrarii este considerat realizat prin indeplinirea a DOUA CONDITII. Prima conditie este RECOMANDAREA UNUI CADRU DIDACTIC, de regula profesor universitar, ales de catre detinut si propus conducerii penitenciarului. Acesta va scrie o recomandare in care gireaza caracterul stiintific al lucrarii respective. Cea de a doua conditie se refera la PUBLICAREA LUCRARII DE CATRE O EDITURA ACREDITATA Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS).

Examinarea indeplinirii acestor doua conditii precum si decizia reducerii pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare astfel de lucrare apartin comisiei penitenciarului formata din cinci membri, niciunul competent in a stabili caracterul stiintific al unei lucrari, in opinia reprezentantilor Universitatii.

*Sursa foto: unibuc.ro