Universitatea din Bucuresti NU ESTE DE ACORD cu OUG privind renuntarea la titlurile stiintifice

O asociatie din Cluj a trimis o scrisoare rectorilor din tara pentru respingerea OUG privind plagiatul

Universitatea din Bucuresti isi exprima printr-un comunicat remis miercuri presei dezacordul fata de prevederea OUG nr. 94/2014, care permite detinatorilor unui titlu stiintific sa renunte la el printr-o simpla solicitare adresata Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

“In acest sens, Universitatea din Bucuresti urmeaza sa se adreseze Avocatului Poporului, care, prin atributiile ce ii sunt conferite, poate sesiza Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor. In mod evident, in cazul in speta a fost incalcat art. 115 alin. 4 din Legea fundamentala a tarii, care precizeaza fara echivoc ca «Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta din cuprinsul acestora»”, se spune in comunicat.

Totodata, Universitatea din Bucuresti sustine ca urmeaza sa se adreseze Parlamentului cu solicitarea expresa de a nu adopta completarea art. 168 din Legea educatiei nationale prin introducerea art. 71.

Citeste si: ANOSR: MODIFICAREA LEGII EDUCATIEI prin OUG reprezinta un ABUZ DE PUTERE extrem de NOCIV

In opinia conducerii institutiei de invatamant superior, posibilitatea renuntarii de catre detinator la un titlu stiintific va genera un precedent ce arunca “in derizoriu” procesul educational si promoveaza un comportament “iresponsabil si lipsit de etica” fata de studiile universitare.

“Consideram ca articolul I punctul 12 al OUG 94/2014 destabilizeaza educatia superioara prin alternativa ca detinatorul unui titlu stiintific sa se sustraga, din motive subiective, unui angajament institutional obiectiv, care a angrenat un intreg ansamblu de resurse umane si financiare. Universitatea din Bucuresti considera ca aceasta prevedere a ordonantei de urgenta creeaza premise care favorizeaza eludarea procedurilor de investigare de catre organismele abilitate (comisiile de etica ale universitatilor, Consiliul National de Etica etc.) a lucrarilor asupra carora planeaza suspiciuni referitoare la buna conduita in cercetarea stiintifica. In plus, o astfel de reglementare poate aduce grave prejudicii in practica eticii cercetarii”, se mai arata in text.

Reprezentantii Universitatii din Bucuresti isi exprima “surprinderea” fata de faptul ca institutiile de invatamant superior nu au fost consultate in privinta elaborarii acestei ordonante de urgenta.

Citeste si: PNL solicita Avocatului Poporului sa intoarca din drum OUG care prevede renuntarea la titlul de doctor

“Pe aceasta cale, Universitatea din Bucuresti isi reafirma dorinta de a contribui, nu numai prin activitatea specifica, ci si prin nivelul inalt de expertiza si de calificare academica de care dispune, la conturarea unor politici publice care sa serveasca cresterii calitative a educatiei in Romania. Consideram nedemocratice si daunatoare sistemului de invatamant modificarile masive si repetate ale Legii Educatiei Nationale, lege organica, prin Ordonante de Urgenta, fara o dezbatere publica prealabila a modificarilor propuse si fara consultarea prealabila a institutiilor marcante de invatamant, cum este Universitatea din Bucuresti”, se arata in comunicat.