UNJR ii solicita lui Grindeanu sa nu modifice Codurile fara dezbatere publica si fara avizul CSM

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) solicita Guvernului Grindeanu sa nu adopte nici o ordonanta de urgenta care vizeaza activitatea autoritatii judecatoresti, cum ar fi modificarea Codurilor, fara ca aceasta sa fi fost pusa in dezbatere publica si fara sa fi fost transmisa spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), informeaza News.ro.

Intr-un comunicat transmis miercuri, UNJR atrage atentia asupra faptului ca, in cursul intalnirii avute in data de 10 ianuarie 2017 cu ministrul Justitiei, Florin Iordache, acesta si-a asumat revizuirea cadrului normativ deja existent prin consultari cu corpul magistratilor, in vederea asigurarii unei legislatii clare, coerente si previzibile. “De asemenea, in ceea ce priveste necesitatea punerii in acord a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala cu deciziile Curtii Constitutionale, ministrul Justitiei a cerut sprijinul asociatiilor profesionale ale magistratilor, urmand ca acestea sa contribuie cu propuneri intr-un termen rezonabil.

Adoptarea in secret a unei ordonante de urgenta care sa modifice Codurile contravine flagrant bunei credinte si deschiderii asumate de noul ministru al Justitiei la intalnirea cu asociatiile profesionale ale magistratilor, creeaza confuzie si pune magistratii in situatia de a aplica imediat dispozitii legale imprevizibile”, considera judecatorii. Ei spun ca magistratii inteleg necesitatea punerii in acord a legislatiei actuale cu deciziile Curtii Constitutionale, insa subliniaza ca acest proces trebuie facut in mod pe deplin transparent, cu respectarea normelor constitutionale si legale de procedura legislativa, incluzand solicitarea avizului prealabil al Consiliului Superior al Magistraturii, conform prevederilor legale.

“UNJR atrage atentia Guvernului Grindeanu ca adoptarea in secret a unei ordonante de urgenta ce priveste activitatea autoritatii judecatoresti ar constitui un derapaj constitutional extrem de grav. O asemenea practica ar ignora cu desavarsire CSM, adica institutia abilitata sa analizeze, in conditiile avizului consultativ, atat continutul actului normativ, cat si consecintele adoptarii sale”, avertizeaza Uniunea Judecatorilor. Reactia vine dupa ce marti au aparut numeroase informatii potrivit carora Executivul ar urma sa adopte, in sedinta de miercuri, o ordonanta de urgenta prin care sa fie gratiate o serie de pedepse, dar si sa fie modificate legi ce privesc abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, conflictul de interese si institutia denuntatorului, spete pe care le putem intalni in dosarele unor politicieni aflati la putere, cum ar fi, de exemplu, presedintele Camerei Deputatilor Liviu Dragnea.

Premierul Sorin Grindeanu a confirmat, marti seara, parte din scenarii. El a spus ca nu exclude o discutie despre gratieri, dar nu pentru infractiunile grave, care privesc coruptia, evaziunea, alte infractiuni majore. “Nu sunt de acord sa punem in discutie probleme legate de amnistie, dar nu exclud o discutie despre gratieri, insa nu pentru infractiuni grave, care privesc coruptia, evaziunea, alte infractiuni majore”, a spus, Grindeanu, pentru Mediafax, fara a preciza ce reprezinta in viziunea sa “infractiuni majore”.

Sursa foto: realitatea