UNJR solicita CSM sa sesizeze Inspectia Judiciara pentru afirmatiile lui GHEORGHE NICHITA

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a solicitat duminica CSM sa sesizeze Inspectia Judiciara pentru a verifica daca afirmatiile presedintelui PSD Iasi, GHEORGHE NICHITA, au afectat independenta justitiei, informeaza Agerpres.

UNJR arata ca solicitarea vine in contextul in care mai multe site-uri de stiri au publicat vineri o afirmatie a lui GHEORGHE NICHITA, facuta in cadrul unei sedinte PSD, despre protectia acordata de serviciile secrete in fata legii.

“Aceste afirmatii sunt de o gravitate exceptionala, transmitand opiniei publice ideea ca dosarele in care sunt anchetate fapte de coruptie pot fi ‘rezolvate’ cu sprijinul serviciilor secrete”, se precizeaza in sesizarea facuta de catre UNJR.

Uniunea Judecatorilor considera ca “este imperativ ca astfel de declaratii sa faca obiectul cercetarilor efective ale Inspectiei Judiciare.

“Impactul acestora asupra opiniei publice este unul cu deosebire puternic, in contextul in care survine intr-un spatiu public in care ideea implicarii serviciilor secrete in actul de justitie dincolo de limitele legii a transparut, cel putin la nivel de aparenta, din chiar declaratii ale reprezentantilor acestor structuri”, puncteaza UNJR.

CITESTE SI: GHEORGHE NICHITA: Nu voi tolera “la infinit” atacurile la adresa mea

Judecatorii arata ca este vorba de afirmatii extreme de concrete privitoare la implicarea serviciilor secrete in actul de justitie.

UNJR aminteste in scrisoarea catre CSM ca in 30 aprilie, intr-un interviu acordat unui site, generalul Dumitru Dumbrava declara ca SRI nu se retrage din “campul tactic” odata cu sesizarea instantei prin rechizitoriu, ci isi mentine “atentia sau interesul” pana la solutionarea definitiva a cauzei, afirmatie explicata ulterior de catre directorul Serviciului Roman de Informatii prin aceea ca sunt urmariti “judecatori, procurori, care pe drum au uitat ca servesc statul roman si au avut alte preocupari decat a servi statul roman”.

“Aceste declaratii, ce au nascut ideea supravegherii magistratilor de catre serviciile secrete, pentru a garanta ‘corectitudinea’ judecatorilor, au vulnerabilizat actul de justitie si au permis perpetuarea unor astfel de idei, precum cele ale domnului GHEORGHE NICHITA, transmise publicului in scopul diminuarii increderii in anchetele penale ce ii vizeaza”, au aratat judecatorii in scrisoarea lor.

UNJR precizeaza ca “o justitie puternica este una care apare in ochii publicului ca atare, reactionand ferm si imediat la derapajele ce ii stirbesc independenta, indiferent din partea cui ar veni”.

Judecatorii sustin ca afirmatiile lui Gheoghe NICHITA impun un raspuns imediat din partea CSM, pentru a clarifica opiniei publice limitele legale in care se deruleaza cooperarea justitie-servicii secrete.

In contextul discutiei despre relatia justitie-servicii secrete, judecatorul Dana Girbovan, presedinte UNJR, va fi prezenta luni in fata plenului CSM pentru a sustine cererea de clarificare a termenului de “camp tactic” in viziunea SRI cand vine vorba de justitie.

“Plenul Consiliului Superior al Magistraturii din data de 24 august are sansa si datoria de a reveni asupra problemei legate de lamurirea intelesului notiunii de ‘camp tactic’, avand obligatia de a defini exact activitatile efectuate de serviciile secrete in legatura cu actul de judecata dupa sesizarea instantei”, a afirmat judecator Dana Girbovan.

CITESTE SI: GHEORGHE NICHITA revine la sefia PSD IASI, dupa ce se autosuspendase in luna mai

Potrivit acesteia, reprezentantii asociatiilor profesionale vor fi prezenti luni la sediul CSM, incepand cu ora 12,30 pentru a sustine importanta ca astfel de hotarari sa fie luate nu pe baza unor note secrete, ci sub semnul transparentei depline si a cooperarii oneste.

“In relatia justitie-servicii secrete nu este loc de interpretari si supozitii, orice ambiguitatea afectand prin ea insasi independenta justitiei si increderea publicului in aceasta”, a conchis presedintele UNJR.

GHEORGHE NICHITA s-a autosuspendat din functia de primar al Iasiului in urma cu trei luni, dupa ce procurorii DNA au inceput sa il cerceteze penal.

 Sursa foto radiocluj