UCRAINA: UE va extinde SANCTIUNILE impotriva SEPARATISTILOR prorusi, dar vrea sa-l aduca pe VLADIMIR PUTIN la negocieri

Uniunea Europeana urmeaza sa decida luni extinderea SANCTIUNILOR impotriva SEPARATISTILOR prorusi din estul UCRAINEI, dar vizeaza, in special, sa-l aduca pe presedintele rus VLADIMIR PUTIN la masa negocierilor, a declarat, luni, sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini.

SANCTIUNILE, constand in blocarea conturilor si interzicerea acordarii de vize, vizeaza persoane din conducerea SEPARATISTILOR prorusi, au declarat mai multe surse diplomatice, potrivit Mediafax. De altfel, SANCTIUNILE reprezinta “unul dintre punctele principale ale agendei”, a declarat ministrul ceh de Externe, Lubomir Zaoralek, la sosirea la reuniunea ministrilor europeni de Externe de la Bruxelles.

“Sanctiunile nu reprezinta un obiectiv, ci pot fi un intrument, daca sunt insotite de alte” solutii, a subliniat Federica Mogherini. Ea a mentionat necesitatea ca autoritatilor de la Kiev sa li se ceara “sa se angajeze in favoarea reformelor (..) astfel incat Ucraina sa devina o poveste de succes” si de a “relansa dialogul” cu Rusia.

Citeste si: PETRO POROSENKO a ordonat incetarea activitatilor administrative publice in zonele separatiste

Dupa organizarea, la 2 noiembrie, a alegerilor in autoproclamatele republici separatiste, calificate drept “ilegale” de UE, confruntarile s-au intensificat in estul Ucrainei, iar occidentalii au acuzat Rusia ca trimite trupe si echipament militar rebelilor, acuzatii respinse in mai multe randuri de Moscova. In ultimele 24 de ore, sase militari si trei politisti ucraineni au fost ucisi in estul UCRAINEI, potrivit autoritatilor de la Kiev.

“Este necesar ca dialogul sa continue si sa fie intensificat. Este singura modalitate de solutionare a conflictului. Este necesar sa inceteze confruntarile armate, care au provocat prea multe victime”, a afirmat, la randul sau, secretarul de Stat francez pentru afaceri europene, Harlem Desir. “In acest moment, situatia este extrem de tensionata si periculoasa, iar UE va depune toate eforturile pentru a sublinia necesitatea respectarii armistitiului si a integritatii teritoriale a Ucrainei, pentru a permite desfasurarea unor initiative care vor favoriza negocierile diplomatice”, a adaugat oficialul francez.

Citeste si: VLADIMIR PUTIN: Rusia NU va permite Kievului sa-i “DISTRUGA” pe OPONENTII sai politici din estul Ucrainei

Noi SANCTIUNI economice sunt excluse in acest moment, a confirmat ministrul ceh de Externe, adaugand ca problema va fi discutata la summitul european din decembrie.

Uniunea Europeana a impus deja SANCTIUNI Rusiei pentru implicarea in conflictul din UCRAINA, interzicand accesul bancilor si companiilor din sectorul apararii si petrolului, printre care Rosneft, la imprumuturi din Europa. Masurile, decise in iulie si septembrie, au provocat dificultati pentru economia rusa, dar nu au flexibilizat pozitia presedintelui rus VLADIMIR PUTIN cu privire la criza din UCRAINA.