USD: Noua alianta electorala nu incalca protocolul USL

Uniunea Social Democrata (USD) precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca noua alianta electorala nu incalca in vreun fel protocolul USL, deoarece s-a format in urma deciziei comune a PNL, PSD, PC si UNPR, de a participa pe liste separate la alegerile europarlamentare din aceasta primavara.

“Uniunea Social Democrata s-a format ca alianta electorala in urma deciziei comune a PNL, partid reprezentat prin vocile domnilor Crin Antonescu si Klaus Iohannis, respectiv a celorlalte trei partide care formeaza Uniunea Social Liberala, PSD, PC si UNPR, de a participa pe liste separate la alegerile europarlamentare din mai 2014”, se arata intr-un comunicat al USD semnat de Victor Ponta, Gabriel Oprea si Daniel Constantin.

Cei trei sustin ca, prin infiintarea USD, nu se incalca protocolul Uniunii Social Liberale, “dat fiind ca articolul 9, punctul 8 din document, invocat de catre colegii din PNL, se refera strict la participarea separata in alte aliante electorale la alegerile locale, parlamentare si prezidentiale”.

Vezi aici declaratia lui Crin Antonescu referitoare la USD

“In protocolul USL nu se precizeaza nimic despre participarea la alegerile europene, iar USD este o alianta electorala formata in perspectiva participarii comune la alegerile pentru Parlamentul European”, se arata in comunicat.

Conform sursei citate, USD si-a asumat inca de la formare programul politic si obiectivele USL. “Uniunea Social Democrata nu este in afara si nici impotriva USL”, se mai arata in comunicat.

Liderii USD mentioneaza ca, de altfel, chiar de la infiintare, colegii lor liberali au salutat infiintarea USD.

in acest sens, in comunicat este citat liderul PNL Crin Antonescu cu o declaratie din 10 februarie, in care spunea: “Ca vom merge pe liste separate se stia de mult. Uniunea sau alianta electorala pentru alegerile europarlamentare constituita astazi nu este nicio surpriza. Din punctul meu de vedere, este un lucru normal, un lucru anticipat, este o alianta formata din aliati ai nostri si urez succes la europarlamentare. (…) Noi vom candida la alegerile europarlamentare sub sigla PNL. Nu e niciun fel de confuzie in aceasta privinta si asta ne intereseaza pe noi”.

Liderii USD considera ca “ridicarea publica a acestui subiect este un simplu pretext politic, intr-un moment in care Romania are nevoie de stabilitate”.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti seara, ca Biroul Politic a decis ca formatiunea sa ceara partenerilor din USL anularea documentelor privind infiintarea USD.

El a mai spus ca infiintarea USD contravine acordului privind USL.

Liderul liberal a precizat totodata ca PNL cere PSD, UNPR si PC anularea imediata a documentelor referitoare la infiintarea USD, considerand ca acestea contravin “explicit si flagrant” protocolului USL, articolul 9, punctul 8.

“Nu putem interzice – si nu avem de gand – acestor trei formatiuni sa mearga intr-o formula comuna de alegeri europarlamentare, dar nu prin incalcarea protocolului in vigoare al USL si nu prin incercarea de a substitui – cu posibilitatea de a insela electoratul – o titulatura care a insemnat si insemna cu totul altceva si anume USL”, a spus Antonescu.

De asemenea, Antonescu a precizat ca, daca partenerii continua cu USD, atunci se situeaza in afara prevederilor protocolului USL.