USR a atacat la CCR legea prin care se desfiinteaza notiunea de CONFLICT de INTERESE

Liderul deputatilor USR, Nicusor Dan, a declarat luni, la Parlament, ca parlamentarii Uniunii Salvati Romania au sesizat la Curtea Constitutionala proiectul de modificare a art.301 si art.308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, prin care se desfiinteaza notiunea de conflict de interese pentru functionarii publici, aceasta fiind inlocuita cu sintagma “folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane”, informeaza News.ro.

“A fost depusa la registratura Senatului cu mici emotii, ca se termina programul”, a afirmat Nicusor Dan. Intrebat cati senatori PNL au semnat sesizarea, liderul USR a spus ca in jur de “sapte sau opt, noua sau zece”. Deputatul a sustinut ca aspectele de neconstitutionalitate pe care USR le-a invocat in sesizarea la Curtea Constitutionala vizeaza principiul bicameralismului si tratatele internationale la care Romania este parte.

“In formularea noua dispar doua lucruri – dispar relatiile comerciale (…) si sintagma relatii de munca. Deci, in momentul de fata, conflictul de interese este conflict de interese doar daca este intre rude pana la gradul doi. Motivele de control de constitutionalitate pe care le-am invocat sunt in esenta doua – principiul bicameralismului care spune ca intre cele doua Camere ale Parlamentului o versiune a legii nu trebuie sa fie substantial diferita (…) si faptul ca Constitutia spune ca tratatele internationale la care Romania este parte sunt parte din dreptul intern si prevaleaza in fata dreptului intern. (…) Vorbind grosier, dupa legea asta, daca cineva ajunge primar, si da un contract unui fost angajat al lui, nu este niciun conflict de interese – asta este schimbarea in termeni populari”, a completat Nicusor Dan. 

Sursa foto: adevarul