V-ATI PREGATIT? SE APROPIE CEA MAI MARE CRIZA DIN ISTORIE

Inflatia globala este pe cale sa explodeze din cauza preturilor globale mai mari ale marfurilor, devalorizarilor competitive (inflatie importata) si, intr-o masura mai mica, preturilor in crestere ale proprietatilor, sustine Christopher Dembik, director Analiza Macro, Saxo Bank, informeaza Agerpres.

Principalul factor determinant al inflatiei este reprezentat de preturile globale mai mari ale marfurilor, care au inceput sa creasca de la inceputul verii (+2,3% in septembrie in comparatie cu septembrie 2015). Pretul petrolului, care joaca un rol cheie in calcularea inflatiei, a crescut cu aproape 55% de la punctul minim atins in ianuarie trecut. Aceasta crestere va continua in lunile ce urmeaza datorita scaderilor investitiilor din sectorul petrolului din ultimii ani ce ar putea avea efect, in cele din urma, asupra capacitatii de productie si asupra posibilitatii unui acord OPEC cu privire la nivelul de productie.

‘Succesul primei vanzari internationale de obligatiuni ale Arabiei Saudite de acum doua saptamani (tara a strans 17,5 miliarde de dolari) ar putea determina ca ei sa coopereze pentru reducerea inundarii pietei, de vreme ce au gasit o noua (ieftina) metoda de a aduce bani in sistem. Daca e asa, acest lucru ar putea deschide calea catre un acord durabil in ce priveste petrolul ce ar avea ca rezultat o inflatie mai mare. In zona euro, preturile in crestere ale petrolului vor duce inevitabil la o crestere a HICP. Din punct de vedere istoric, stim ca inflatia in Eurozona este influentata foarte mult de schimbarea anuala a pretului petrolului. Daca inflatia ar fi perfect corelata cu pretul petrolului, ceea ce, evident, nu e cazul, inflatia ar creste la aproape 2,3% anul viitor daca pretul petrolului ramane la 60 USD per baril. Desi se poate afirma cu destula siguranta ca nu se va ajunge acolo, directia inflatiei este foarte clara. Chiar daca preturile petrolului scad din nou la 40 USD per baril, inflatia este pe cale sa creasca semnificativ anul viitor’, sustine analistul Saxo Bank.

Un semnal foarte pozitiv cu privire la inflatie vine din China, unde, recent, indicele PPI s-a intors recent in teritoriu pozitiv (+0,1% in septembrie). Daca tendinta continua si in octombrie (datele PPI vor fi publicate pe 9 noiembrie), ar insemna ca China iese in sfarsit din deflatie. De la faptul ca este cel mai mare exportator de deflatie din lume, China va deveni – aproape de la o zi la alta – un exportator de inflatie, lucru care va avea implicatii globale cheie cu privire la dinamica inflatiei.

Ca rezultat al preturilor mai mari ale marfurilor si devalorizarii valutelor, in multe tari inflatia a fost mai mare decat se anticipase in ultimele saptamani. In Noua Zeelanda, indicele preturilor de consum a crescut cu 0,2 procente in al treilea trimestru fata de anul precedent (versus 0,1% conform consensului), ceea ce a dus la stimulare temporara a paritatii NZD-USD pe piata. In Marea Britanie, IPC a fost 1% in septembrie, de la 0,6% in august, in contextul scaderii lirei sterline.

In Europa, cresterea preturilor proprietatilor este de asemenea un factor pentru o inflatie mai mare. In Spania, preturile proprietatilor sunt inca la 30% sub nivelul pre-criza, dar in alte tari preturile continua sa creasca, uneori chiar vertiginos. In Germania, preturile sunt in crestere cu 30%, iar in tarile scandinave au explodat cu +57% in Norvegia si +70% in Suedia.

Cresterea inflatiei globale va avea un efect negativ in ce priveste cresterea economica, dar va aduce putina alinare agentilor economici (privati si publici) care sunt foarte indatorati si care acum se confrunta cu un cost mai mare al capitalului, spune Dembik.

Sursa foto: