Va creste pretul la gaze? Ministrul Razvan Nicolescu: Factura este posibil sa creasca cu cateva procente

Va creste pretul gazului? Ministrul Razvan Nicolescu: Factura este posibil sa creasca cu cateva procente

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a vorbit, luni seara, despre informatiile privind scumpirea pretului la gaze din ianuarie 2015. In acest sens, Nicolescu a afirmat ca discutiile care au avut loc luni nu sunt intemeiate, pentru ca nu se pune problema ca pretul gazului sa creasca pentru CET-uri. Situatia e insa neclara in ceea ce priveste IMM-urile, a spus el, asteptandu-se un raspuns in acest sens de la Bruxelles, transmite ziare.com, care citeaza Realitatea TV.

“Am pretentia ca stiu ce se poate obtine de la Comisia Europeana. Nu avem cum sa obtinem un ‘nu’. Este posibil (sa obtinem un ‘nu’ – n. red.) pentru IMM-uri”, a recunoscut insa ministrul.

Intrebat daca e posibil sa creasca facturile, ministrul pentru Energie a spus la Realitatea TV ca poate avea loc o crestere cu “cateva procente”. “Factura este posibil sa creasca cu cateva procente. Cea mai rea estimare presupune o crestere cu cateva procente”, a spus el, mentionand ca, pentru moment, nimeni nu stie despre cate procente e vorba.

“Nu-mi cereti sa fiu neserios (sa numesc cate procente – n. red.), sa va spun lucruri de care nu sunt sigur”, a continuat ministrul.

Citeste si: Pretul GAZELOR ar putea creste cu pana la 35% din ianuarie 2015 pentru detinatorii centralelor de apartament

Acesta a dat de inteles ca sunt excluse cresterile vehiculate, de 35 – 37%, si chiar de 19%. “Nu se va intampla, oamenii pot sa fie linistiti”, a spus Nicolescu. “Oamenii nu au de ce sa fie ingrijorati”, a reiterat el.

“Toata dezbarea de azi e incorecta”, “e o discutie care are loc degeaba”, a mai spus ministrul, care a declarat ca nu trebuie sa ne ingrijoram in legatura cu pretul gazului produs in Romania. Cand vine insa vorba despre cel furnizat de Gazprom, lucrurile stau altfel: “Depinde cu cat va vinde Gazprom (…) Toti consumatorii pot plati mai mult pentru gazul venit de afara”.

Singurii care “scapa” sunt cei cu centrale proprii, care raman la aceleasi preturi. O solutie la dilema legata de pretul cu care va fi furnizat gazul de Gazprom e una singura: “Romania trebuie sa fie independenta din punct de vedere energetic”.

Potrivit ministrului, in timp ce “pretul gazului produs in Romania si ars in CET-uri va ramane neschimbat la 1 ianuarie 2015”, cel platit de IMM-uri este inca incert. Nicolescu a spus ca se asteapta un raspuns in acest sens de la Bruxelles, el mentionand ca se incearca o amanare de liberalizare a pretului.

O sedinta a Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor a pus pe jar presa, luni dimineata, seful forului, pesedistul Iulian Iancu, anuntand initial ca gazele s-ar putea scumpi drastic incepand cu 1 ianuarie 2015, din cauza liberalizarii pretului impusa de UE.

Acesta a precizat ca, desi majorarea de pret ar fi trebuit sa se faca in etape egale, pana in anul 2021, procentul va fi mai mare, pentru ca tara noastra se afla in urma altor tari europene in ce priveste aplicarea directivelor in domeniu.

“Cresterea ar putea fi cauzata de liberalizarea pietei gazelor. Fara o interventie imediata, pretul va creste. Cresterea ar discrimina consumatorii care detin o centrala termica. Liberalizarea la noi a fost extinsa pana in 2021”, a spus deputatul social-democrat, presedinte al Comisiei pentru industrii si servicii.

De asemenea, vicepresedintele ANRE, Emil Calota, a spus in sedinta aceleiasi comisii ca preturile la gaze ar putea fi majorate, pentru toti consumatorii casnici, cu valori cuprinse intre 28 si 38 la suta.

Iulian Iancu a revenit ulterior si a precizat ca cei care sunt racordati la sistemul centralizat vor suporta “o crestere intre 28,8 si 38 la suta, asa cum a spus ANRE”. “Cei cu centrale termice sunt protejati pana in 2021”, a adaugat deputatul PSD.

In schimb, Departamentul pentru Energie al Guvernului a anuntat ca preturile platite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din productia interna nu se vor schimba de la 1 ianuarie.