Tudorel Toader a cerut revocarea Laurei Codruța Koveși! Acuzații grave făcute de ministrul Justiției

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, ar trebui să prezinte joi, de la ora 18.00, raportul privind activitatea DNA. Și tot atunci vom afla dacă șefa DNA, Laura Codruța Koveși va fi revocată sau nu! Sau, cel puțin, dacă ministrul va solicita acest lucru.

Update 6: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a cerut revocarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Anunțul a fost făcut în cadrul prezentării unui Raport privind activitatea managerială a șefului DNA pentru perioada februarie 2017 – februarie 2018. ”DNA nu trebuie să se confunde cu șeful ei care a acționat în ultimul an abuziv”, a concluzionat ministrul Justiției.

Update 5: Acuzaţii extrem de grave ale lui Tudorel Toader la adresa şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Acesta a vorbit şi a lansat afirmaţii grave. A vorbit despre falsificări de probe ale procurorilor DNA, dar şi despre celebrul Mircea Negulescu.

“Creşterea numărului de achitări, sporirea cheltuielilor şi raportări eronate.   Neimplicarea procurorului şef în identificarea şi eliminarea comportamentelor abuzive ale unor procurori. Spaţiul public esteplin de presupuse abuzuri ale lui Negulescu. Nu s-au luat măsuri de verificare. Dacă este adevărat sau nu. Falsificarea transcrierii unor convorbiri telefonice. Înregistrarea are un conţinut, transcriptul altul. Inconcordanţa între înregistrare sau transcriere. Cauza a fost trimisă Înapoi. Mie mi se pare a fi foarte grav”, a tunat Tudorel Toader.

Update 4: Tudorel Toader a declarat că i se pare inadmisibil ca un dosar ca Microsoft să ajungă la clasare. De asemenea, ministrul susține că atitudinea procurorului șef DNA în legătură cu DNA Ploiești este una care a sfidat întreaga opinie publică.

„Am avut un caz recent cum este Microsoftul. Nu poți să lași un dosar cu un asemenea prejudiciu și cu asemenea implicații atâția ani în nelucrare. A fost lăsat atât de mult încât a trecut termenul rezonabil și a intervenit prescripția. În opinia mea, o asemenea activitate mi se pare inadmisibil.

Lipsa de reacție în verificare activității profesionale și conduitei unor procurori și mă refer la lipsa de verificare a DNA Ploiești, dar când toată opinia publică, când s-a ajuns ca procurori cu funcții de conducere își fac plângeri între ei, ca procuror-șef ai datoria minimală de a face o verificare. În schimb, procurorul șef al DNA a lăudat această unitate de parchet”, a declarat Tudorel Toader.

Update 3: Ministrul Justiției susține că s-a remarcat un comportament excesiv de autoritar și discreționar în cazul Laurei Codruța Kovesi. Ministrul Justiției a dat ca exemplu modul în care Kovesi s-a implicat în dosarul OUG 13.

”Am reținut comportamentul excesiv de autoritar, discreționar, contrar normelor deontologice ale magistraților. În realizarea angajamentului asumat de precedentul raport am solicitat efectuarea unei anchete a IJ la DNA. În raport se consemnează o serie de dificultăți întâmpinate de inspectori. S-a constat inclusiv încercarea de împiedicare de efectuare a anchetei prin toate mijloacele de către procurorul șef al DNA. sub acest aspect se relevă comportamentul discreționar și autoritar al procurorului șef al DNA.

Update 2:  Tudorel Toader îi impută procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, încălcarea repetată a Constituției și arată că doar într-un singur an, CCR a sancționat DNA de două ori pentru conflicte juridice de natură instituțională. ”Am reținut o situație fără precedent la conducerea Direcției Naționale Anticorupție.

Într-un singur an de zile, în 2017, au fost înregistrate trei conflicte de natură instituțională, în care CCR a circumstanțiat în mod ferm competența DNA, în două dintre acestea sancționând comportamentul procurorului șef al DNA.

În sine, constatarea unui singur conflict de natură constituțională, nu are, de unul singur, temeiul revocării unui șef al unei instituții (…) Concluziile sunt în mod evident diferite atunci când încălcarea constituției devine una sistematică. În mai puțin de jumătate de an, de la publicarea deciziei 68/2017, DNA prin intermediul conducerii acesteia a fost din nou chemată în fața CCR. Așadar trei conflicte de natură instituțională într-un singur an”, arată Tudorel Toader.

Update: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, susține că activitatea procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost evaluată timp de un an, pe baza mai multor criterii regăsite în Legea 303/2004. Prezentul raport nu reprezinta o evaluare a DNA. Aveti rolul de a face distinctiile, a precizat ministrul.

”Elaborarea acestui raport a fost realizată pe fondul dezbaterilor care au căpătat o amploare deosebit în spațiul public în ultimul an de zile, dezbateri care au divizat opinia publică, atacuri care au ridicat la cote nemaiîntâlnite atacuri la persoană, atacuri care au polarizat atenția forurilor internaționale asupra României, au declanșat mecanisme de evaluare care nu au mai fost utilizate pânâ acum față de România.

Luarea de poziție privește activitatea șefului DNA, iar temeiul se întemeiază distinct față de raportul care va fi prezentat în Parlament.

Potrivit articolului 51, articolul 6 din Legea 303, la evaluarea procurorului șef al DNA au fost luate în considerare următoarele criterii: ”(6) La verificarea aptitudinilor manageriale vor fi avute în vedere, în principal, capacitatea de organizare, capacitatea rapidă de decizie, rezistența la stres, autoperfecționarea, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie și planificare pe termen scurt, mediu și lung, inițiativă și capacitatea de adaptare rapidă”.

Față de cadrul legal invocat am realizat o analiză privind oganizarea eficientă privind comportamentul, asumarea responsabilităților, gestionarea situațiilor de criză din DNA. Analiza procurorului șef al DNA s-a realizat în perioada februarie 2017-februarie 2018”, a explicat Tudorel Toader.

Știre inițială

Expunerea ministrului vine în contextul scandalului privind acuzaţii de măsluire de probe, declanșat de fostul deputat PSD Vlad Cosma,  protagonistul  unui dosar în care a fost deja trimis în judecată pentru corupţie şi condamnat în primă instanţă la 5 ani cu executare.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, afirmă că nu există niciun motiv întemeiat de revocare a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

“Trebuie să ştim că în acest context intern sensibil privind modificarea legilor Justiţiei, privind apropierea de finalizare a unor dosare importante, care privesc persoane cu activitate publică, mai ales DNA, dar şi DIICOT sunt structuri care sunt expuse şi care sunt cele criticate, mai ales prin conducătorii lor. Nu există niciun fel de motiv întemeiat de revocare a procurorului şef DNA, care lucrează în mod clar în cadrul legii”, a declarat Augustin Lazăr pentru RFI.

DNA funcționează ca o direcţie autonomă în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.  Potrivit Legii nr. 304/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, procurorul general, procurorii șefi ai DNA și DIICOT, precum și adjuncții lor, sunt revocați de către președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM. 

Legea prevede clar și motivele pentru care se poate decide revocarea: „în cazul în care nu mai îndeplinesc una dintre condițiile necesare pentru numirea în funcția de conducere”, „în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul și comunicarea, asumarea responsabilităților și aptitudinile manageriale”, respectiv „în cazul aplicării uneia dintre sancțiunile disciplinare”.

Ponta știe deja ce se va întâmpla cu șefa DNA

Victor Ponta spune că ştie deja ce se va întâmpla. În direct la România TV, miercuri seară, fostul premier a spus că s-a produs un troc între Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis.

“S-a negociat deja între Klaus Iohannis şi Liviu Dragnea. Ce mai contează ce a spus Tudorel Toader? Doamna Kovesi îşi termină mandatul. Nu s-a schimbat niciun alineat la legile justiţiei, un cuvânt, o literă, nimic. Dacă ministrul Justiţiei nu face nimic, Dragnea care e şeful României nu face nimic, eu ce să fac? Trebuia să o ceară ieri, trebuia cerută până la 31 decembrie, trebuia cerută până la achitarea lui Rușanu, când s-au dispus mai multe achitări. E un blat politic, eu așa interpretez, dacă nu s-a făcut până acum, nu se va mai face. Doamna Kovesi o să își termine mandatul”, a spus Ponta care a continuat războiul de la distanţă că şeful PSD, Liviu Dragnea.

Sursa foto: realitatea