VACCINURI OBLIGATORII pentru copiii care incep gradinita sau scoala

Opt tipuri de vaccinuri administrate la copii impotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului si rubeolei vor fi pe lista obligatorie de care depinde inscrierea oricarui copil la gradinita sau la scoala.

Pe lista nu se regaseste insa de exemplu vaccinul contra formelor grave de tuberculoza.

In plus, proiectul prevede responsabilitatea parintilor pentru “asigurarea vaccinarilor obligatorii”, insa la capitolul amenzi, singurele vizate sunt gradinitele, scolile, directiile de sanatate publica sau medicii de familie. Nicio amenda pentru parinti

Inscrierea copiilor in gradinite si scoli – fie de stat sau private – se va putea face doar dupa prezentarea de catre parinti a dovezii vaccinarii copilului cu vaccinurile care previn aceste boli. Singurii exceptati sunt copii “care fac dovada contraindicatiilor medicale definitive pentru anumite vaccinari”. Iar daca la inscrierea la gradinita sau scoala parintele nu va putea prezenta dovada vaccinarii complete, atunci va trebui sa aduca de la Comisia Judeteana de Vaccinare un document in care sa fie precizate clar datele de recuperare in urmatorul an a vaccinarii cu vaccinurile care previn bolile mai sus. Daca nici dupa un an, vaccinarea nu va fi completa, gradinita sau scoala nu-l mai poate inscrie pe copil, iar directorul institutiei este obligat prin lege sa sesizeze cazul comisiei judetene de vaccinare, scrie hotnews.

CITESTE SI: OMS: Primul vaccin experimental contra Ebola s-a dovedit a fi eficient 100% in timpul testelor

In document se precizeaza si amenzile aplicate in cazul nerespectarii acestei obligativitati si cine sunt cei vizati de amenzi. Astfel, “pentru vaccinarile obligatorii, informarea parintelui este obligatorie iar consimtamantul este prezumat”. Cu alte cuvinte, parintele este cel care va trebui sa semneze o declaratie prin care refuza sa-si vaccineze copilul. In caz contrar se considera din oficiu ca este de acord cu vaccinarea. Cu toate acestea, la capitolul amenzi, parintii nu sunt vizati deloc. Amenzi sunt prevazute doar pentru institutiile care au responsabilitati in procesul vaccinarii. 

Astfel, vor primi amenzi de la 5000 la 10.000 lei gradinitele si scolile care accepta inscrierea copiilor fara adeverinta din partea medicului care sa ateste vaccinarea corespunzatoare varstei, cu exceptia copiilor cu contraindicatie medicala definitiva, directiile de sanatate publica care nu asigura pastrarea in conditii frigorifice adecvate ale vaccinurilor si medicii de familie si medicii implicati in activitatile de vaccinare dar care nu respecta prevederile legale si se afla la a treia abatere. 

CITESTE SI: BANICIOIU: Proiectul LEGII VACCINARII, aproape FINALIZAT. Va ramane in DEZBATERE cat va fi necesar

Totodata, amenzi de la 2500 la 5000 de lei vor primi autoritatile locale care nu identifica situatiile de neglijare medicala a copilului. Iar scolile care incalca legea mentinand in colectivitate copiii in continuare nevaccinati la un an de la stabilirea calendarului de recuperare a vaccinarii si care nu anunta aceasta situatie comisiei judetene de vaccinare vor fi sanctionate cu amenda intre 1.000 si 2.500 de lei.

Cele mai mici amenzi  de la 500 la 1000 de lei, au fost stabilite pentru directiile de sanatate publica, medicii de familie si scolile care nu suspenda copiii nevaccinati in cazul aparitiei unor focare de epidemie. 

Sursa foto: agerpres