Val de cutremure in Galati. Ponta: Suntem pregatiti pentru orice, inclusiv sa evacuam oamenii

Val de cutremure in Galati. Trei miscari seismice s-au inregistrat, joi dimineata, in aceasta zona, iar cel de-al patrulea cutremur s-a produs la Braila, la ora 9.41, avand magnitudinea de 2,8 grade pe Richter. Seismul s-a produs la o adancime de 10 km.

In zona Galati se produc seisme in lant in ultimele saptamani, iar specialistii nu au reusit inca sa explice fenomenul. In ultimele 20 de zile au fost aproape 20 de cutremure in zona Galati, iar astazi s-au produs nu mai putin de trei cutremure.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi dimineata, ca fenomenul este monitorizat de o echipa de specialisti, insa a recunoscut ca deocamdata nu exista o versiune clara asupra situatiei seismice din zona Galati. Ponta a adaugat ca autoritatile sunt pregatite sa intervina in caz ca se va produce un seism puternic, inclusiv pentru eventualitatea ca populatia va trebui evecuata.

“Este vorba despre fenomene pe care le monitorizam cu toti specialistii, prefectura si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta sunt pregatite, este un fenomen natural, vom lua toate masurile sa nu punem in pericol vieti omenesti.  Am cerut sa fiti tinuti la curent cu constatarile tehnice, insa mai mult de atat nu stim in acest moment. Parlamentarii nu pot opri cutremurele. Trebuie monitorizate fenomenele respective permanent, este nevoie de elaborarea unor scenarii tehnice sa aflam care este cauza, e vorba de ultimele inundatii sau de cresterea nivelului panzei freatice. Suntem pregatiti daca se intampla ceva, deocamdata nu s-a pus in pericol nicio viata. E ceva cu totul si cu totul nou. Nu exista un precedent in Romania. Vreau sa fiu clar, nu exista acum o versiune clara de ce ar trebui sa facem noi, decat sa fim pregatiti pentru orice eventualitate ca ar trebui sa evacuam oameni. Sa nu cream panica acolo unde nu e cazul”, a declarat premierul Ponta.

Mircea Radulian, director stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), a declarat ca valul de cutremure ar fi trebuit sa inceteze si a aratat ca este greu de facut o previziune in conditiile in care deocamdata nu s-a ajuns la o concluzie cu privire la cauza acestor miscari seismice. Radulian a explicat ca exista totusi un precedent oarecum asemanator, care a avut loc in urma cu zece ani la Sinaia.

“Avem cutremure chiar destul de mari, dimineata a fost un cutremur de 3,6. Aceasta secventa este prelungita, putin mai neobisnuita. Ar fi trebuit sa inceteze miscarea seismica.  Este greu de facut o previziune. Nu cred totusi ca aceasta seismica sa se intensifice. Dar nu putem fi siguri. Deocamdata nu stim cum sa catalogam acest fenomen. Exista un precedent oarecum asemanator la Sinaia in urma cu peste 10 ani, in care s-au inregistrat vreo 400 de cutremure ceva mai mari. Deocamdata nu am ajuns la o concluzie, fenomenul este inca in desfasurare. Trebuie sa monitorizam tot ce se intampla. Una din ele este ca acele fenomene sonore apar sugerate de cutremure, ele apar chiar la cutremurele mici. Fenomenul va fi studiat de specialisti, este un caz special. Daca activitatea seismica persista, deja intram in alerta pentru ca este o activitate anormala. Ea dureaza cam de opt zile, ne asteptam sa se diminueze, asa ar fi normal. Oamenii ar putea fi pregatiti pentru eventualitatea in care ar putea aparea un cutremur mai mare”, a declarat Mircea Radulian.