Valentin Lazea propune inlocuirea sistemului de meditatii private cu meditatii publice

Economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, atrage atentia ca educatia trebuie sa reprezinte piatra de temelie pentru dezvoltarea Romaniei, subliniind ca nu poti adera la zona euro cu oameni care nu inteleg ce citesc. Lazea are trei propuneri pentru dezvoltarea sistemului educational, printre acestea si inlocuirea sistemului de meditatii private cu meditatii publice.

Celelalte doua propuneri ale economistului sef al BNR vizeaza rezervarea unui numar de locuri in universitati pentru studentii de la sate si un invatamant superior cu studenti prezenti la cursuri.

“Piatra de temelie de unde trebuie inceputa toata discutia asta este educatia. Sistemul de educatie este intr-o mare problema. Am propus trei lucruri. Sa se desfiinteze sistemul meditatiilor particulare, unde numai cei care au bani pot sa isi instruiasca copiii in ore suplimentare, iar aceiasi profesori pot sa dea meditatii in scoala, dupa ore si sa fie platiti de primarie. Primariile sa construiasca mai putine borduri in fiecare an si sa aloce o parte din banii respectivi pentru meditatii post ore. Si cand vine copilul acasa sa fie cu lectiile facute, nu sa se apuce la ora 8 seara cand vin parintii sa rezolve 50 de probleme”, a subliniat Lazea, citat de Agerpres.

Citeste si: FSLI: Decizia CCR referitoare la ORA DE RELIGIE produce REPERCURSIUNI atat asupra elevilor, cat si a profesorilor

Valentin Lazea mai propune ca facultatile publice sa aloce 10% din locuri gratuit, eventual si cu burse, celor mai buni absolventi din mediul liceal de la sate .

“Nu vedeti ca satele romanesti nu au specialisti pentru ca numai 2% din absolventii de facultate provin din mediul rural, care reprezinta 35% din populatie. Pentru asta zic eu ca ar trebui ca facultatile publice sa aloce 10% din locuri gratuit, eventual si cu burse, celor mai buni absolventi din mediul liceal din sate cu garantia si cu semnatura ca acestia se vor intoarce si vor profesa la sat. Nu se poate in toate cazurile, ca astronaut nu ai ce face la tara, dar ca medic, profesor, inginer, ai putea sa-ti asumi ca vei veni si vei profesa in satul tau”, a mai spus oficialul BNR.

“Este inadmisibil, dupa parerea mea, ca invatamantul asa-zis de zi sa fie facut cu studenti care au ca prima activitate sa munceasca si seara, daca mai au timp si chef, sa se mai duca la facultate. Acesta este sistemul american, sa fie primit acolo la ei, la noi este inadmisibil. Asa calitate, asa studenti, asa invatamant, asa educatie”, a adaugat Lazea.

Sursa foto: gandul.info