VALENTIN NICOLAU, IN MEMORIAM. TVR1 va difuza miercuri seara filmul „Ultima halta in Paradis”

Valentin Nicolau trebuia sa participe, miercuri, la Zilele Colegiului Mihai Eminescu din Buzau

Televiziunea Romana difuzeaza miercuri seara un film realizat dupa o piesa a lui Valentin Nicolau, in memoria scriitorului, informeaza Mediafax. Din distributia productiei „Ultima halta in Paradis” fac parte actorii Florin Piersic, George Ivascu, Florina Cercel, Mirela Oprisor.

TVR1 va difuza, miercuri, de la ora 22.00, productia „Televiziunea Romana regreta disparitia prematura a fostului presedinte – director general Valentin Nicolau, cunoscut scriitor si om de televiziune (…) TVR este alaturi de familia greu incercata. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!”, relateaza Mediafax.

Spectacolul „Ultima halta in Paradis” a fost montat la Televiziunea Romana in 2002, in regia lui Alexandru Tocilescu. A fost prezentat in Festivalul National de Teatru „I. L. Caragiale”, editia a XIII-a, in 2003, in sectiunea „Teatru TV”, si a fost nominalizat la premiile Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) 2003, potrivit site-ului personal al lui Valentin Nicolau, citat de Mediafax.

Citeste si: INMORMANTAREA lui VALENTIN NICOLAU va avea loc, vineri, la cimitirul DOMNESTI-GHENCEA

Valentin Nicolau a murit marti seara, la varsta de 54 de ani, in urma unui stop cardio-respirator, El va fi inmormantat vineri, in Bucuresti.

Valentin Nicolau a condus Televiziunea Romana, din functia de presedinte-director general, in perioada 2002 – 2005. De asemenea, Valentin Nicolau a fost membru in fostul Consiliu de Administratie al TVR, care a fost demis pe 10 decembrie 2013 de Parlament, odata cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.

In 2013, Valentin Nicolau s-a numarat printre numele vehiculate pentru preluarea din nou a sefiei TVR.

In 1999 si 2000, talentul de dramaturg i-a fost confirmat oficial prin cele doua nominalizari succesive la premiul Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) pentru cea mai buna piesa a anului si apoi prin castigarea, in anul 2000, a marelui premiu „Camil Petrescu” pentru dramaturgie al Ministerului Culturii, pentru „Ca zapada si cei doi”, pusa ulterior in scena la Teatrul Nottara din Bucuresti sub titlul „Uzina de placeri S.A.”.

CITESTE SI: A MURIT VALENTIN NICOLAU, FOST SEF AL TVR SI PROPRIETARUL EDITURII NEMIRA

Televiziunea Romana a realizat si a difuzat trei dintre piesele semnate de Valentin Nicolau: „Ultima halta in Paradis”, in regia lui Alexandru Tocilescu (2002), „Legenda ultimului imparat”, in regia lui Alice Barb (2004), si „Zi ca-ti place!”, in regia lui Cornel Mihalache (2014).

Valentin Nicolau a publicat mai multe volume de teatru, „Daca as fi un inger”, „Ultimul imparat”, „Mai jos de Figueras”, antologia “Taina ingerilor” si, printre cele mai recente, „Povești din al noualea cer” si „Pastreaza copia si nu uita originalul”. De asemenea, piesa „Taina ingerilor” a aparut in traducere in limba franceza in Belgia, sub titlul „Le mystère des anges”, la editura Lansman. Multe alte piese ale sale au fost traduse si publicate in antologii colective.

La editia de anul trecut a Targului de Carte Gaudeamus, Valentin Nicolau si-a lansat volumul „Basmania, Raspantia gandurilor” (cartea 1), cu ilustratii de Tudor Popa. Potrivit editurii Nemira, romanul „Basmania. Raspantia gandurilor” este „un indemn adresat noua, tuturor, de a nu inceta sa visam si sa credem ca povestile inca ne mai pot salva”.

CITESTE SI: Valentin Nicolau trebuia sa participe, miercuri, la Zilele Colegiului Mihai Eminescu din Buzau