VALER DORNEANU, seful CCR, si FLORIN IORDACHE scriau legi pentru BARONII PSD

Valer Dorneanu (foto), presedintele Curtii Constitutionale (CCR), scria legi, in urma cu zece ani, in favoarea baronilor locali ai PSD, alaturi de fostul ministru al Justitiei Florin Iordache, informeaza Digi 24.

Dorneanu a fost deputat PSD de Iasi in doua mandate, precum si presedinte al Camerei Deputatilor in perioada 2000-2004. In 2010 a fost investit in functia de Avocat al Poporului, ulterior, a demisionat pentru a deveni judecator al CRR. El este presedintele al Curtii Constitutionale de anul trecut. Postul de televiziune Digi 24 aminteste ca, in urma cu zece ani, pe cand era deputat PSD, Valer Dorneanu, alaturi de Florin Iordache si Tudor Mohora, propunea un proiect pentru modificarea Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie si a celor conexe acestora.

CITESTE SI: CCR A ADMIS CONTESTATIA LUI TARICEANU PE OUG 13/2017 ! REACTII

Cei trei doreau dezincriminarea faptelor prevazute de articolul 10 din lege, mai exact cel privind deturnarea de fonduri sau utilizarea subventiilor de la bugetul de stat, relata la acea vreme Parlamentul a aprobat legea modificata si a trimis-o spre promulgarea la presedintele de atunci Traian Basescu. Acesta a retrimis-o pentru reexaminare, insa Parlamentul a adoptat-o la fel, fiind publicata in Monitorul Oficial din 29 martie 2007.

Presa a scris atunci ca printre beneficiarii acestei legi se numarau mai multi baroni locali ai PSD, printre care Liviu Dragnea, Nicusor Constantinescu, Dumitru Sechelariu, Gheorghe Savu, Gavril Marza si Bebe Ivanovici. Un alt beneficiar al legii era Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Vrancea. El fusese trimis in judecata de DNA cu un an inainte, fiind acuzat ca a cauzat un prejudiciu de 5,5 milioane de lei prin deturnare de fonduri.

Statisticile DNA din perioada 2003-2005 aratau ca fusesera descoperite 337 de infractiuni de utilizare a creditelor in alt scop decat cel pentru care au fost acordate. Totodata, au fost descoperite alte 121 de infractiuni in ceea ce priveste regimul de creditare.

Sursa foto: jurnalul