Valer Marian a sesizat DNA cu privire la referendum si la Liviu Dragnea

Senatorul PSD, Valer Marian, a facut un auto-denunt la Departamentul National Anticoruptie (DNA) cu privire la organizarea referendumului din iulie 2012, in care precizeaza ca secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, l-a sunat de mai multe ori.

De precizat ca Dragnea a declarat recent ca nu a vorbit cu niciun presedinte de sectie de votare despre referendum si ca nu a comunicat cu ei in timpul desfasurarii scrutinului din 29 iulie.

Va prezentam mai jos auto-denuntul penal al senatorului PSD, Valer Marian, care il vizeaza pe vicepremierul Liviu Dragnea.

“Catre,
DIRECTIA NATIONALA ANTICORUPTIE

Subsemnatul Marian Valer, cu domiciliul in Satu Mare, str. Mircea cel Batran, bl.C96, ap.19, CNP 1600802124052, senator ales in circumscriptia electorala nr.32, Satu Mare, Colegiul nr.1, telefon 0734339104, in temeiul dispozitiilor art.223 din Codul de Procedura Penala, depun prezentul

(AUTO)DENUNT PENAL

referitor la implicarea numitului Dragnea Liviu Vasile, presedintele executiv al PSD si vicepremier al Guvernului Romaniei, in organizarea si desfasurarea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu din 29 iulie 2012, sub aspectul infractiunilor de instigare la fals intelectual si uz de fals, prev. si ped. de art. 25 rap. la art. 290 si la art. 291 din Codul Penal, cu aplic. art. 33 lit. a din Codul Penal, pentru urmatoarele motive:

In data de 22 iulie 2012, zi de duminica, intre orele 9-10, am fost sunat pe telefonul mobil de catre numitul Dragnea Liviu Vasile, pe atunci secretar general al PSD, care mi-a transmis sa ma prezint, in calitate de presedinte al Organizatiei judetene Satu Mare a PSD, in ziua respectiva, orele 14, la o intalnire la hotelul Dacia Continental din Oradea, impreuna cu vicepresedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Govor Mircea Vasile, si cu primarul municipiului Satu Mare, Coica Dorel Costel. Mi s-a precizat doar ca intalnirea priveste organizarea referendumului din 29 iulie si ca la aceasta vor participa liderii PSD din zona de Vest a Romaniei. Intrucat primarul Coica Dorel Costel nu se afla in localitate, am plecat la Oradea impreuna cu vicepresedintele Govor Mircea Vasile.
Secretarul general Dragnea Liviu a sosit la Oradea cu un elicopter, iar intalnirea a avut loc intr-o sala de protocol a restaurantului hotelului Dacia Continental. La aceasta intalnire, alaturi de subsemnatul si numitul Govor Mircea Vasile, au fost prezenti presedintii organizatiilor judetene PSD Bihor (Mang Ioan), Arad (Caprar Dorel) si Timis (Bojin Titu), care erau insotiti de 1-2 reprezentanti ai organizatiilor respective. Participantii am servit masa in sala de protocol, unde s-au purtat discutii de ordin general, iar la un moment dat secretarul general Dragnea ne-a spus sa lasam telefoanele in sala respectiva si am iesit pe un hol, langa o toaleta, unde susnumitul ne-a spus ca, pentru a realiza in duminica urmatoare cvorumul de participare la referendum de 50% plus 1, va trebui sa convingem, inclusiv prin promisiuni banesti, cat mai multi presedinti de sectii de votare ca sa raporteze la orele stabilite de Biroul Electoral Central, respectiv din doua in doua ore, o prezenta cu 25 de alegatori in plus fata de cea reala. Secretarul general Dragnea ne-a precizat ca aceasta decizie a fost luata la cel mai inalt nivel politic in USL intrucat Uniunea Europeana ar agrea demiterea presedintelui Traian Basescu, dar trebuie indeplinite conditiile formale, in primul rand cvorumul de participare la referendum. Am inteles ca secretarul general Dragnea a mai avut in ziua respectiva astfel de intalniri la Cluj-Napoca si la Sibiu.
In ziua urmatoare am aflat de la presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Stef Mihai Adrian, vicepresedinte judetean al PNL, ca si liderii judeteni ai PNL din zona au avut o intalnire la Cluj-Napoca, la care a participat secretarul general al PNL, Stroe Radu, care le-a solicitat ca, pentu realizarea cvorumului de participare la referendum, sa aranjeze cu presedintii sectiilor de votare sa raporteze o prezenta cu 50 de alegatori mai mare decat cea reala, la orele stabilite. Constientizind, pe de o parte, ca daca se urmeaza asemenea directive se intra sub incidenta legii penale, iar pe de alta parte, ca organizarea este haotica si contradictorie, avand in vedere cifrele diferite de raportare anuntate de PSD si PNL, am decis sa nu ma implic intr-o astfel de operatiune frauduloasa, consultindu-ma in acest sens si cu alti reprezentanti judeteni ai PSD, care mi-au impartasit punctul de vedere.

Numitul Govor Mircea Vasile, care se afla in relatii mai apropiate cu secretarul general Dragnea, a fost insa de acord cu directiva acestuia si, impreuna cu presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Stef Mihai Adrian, si cu cumnatul acestuia Silaghi Ovidiu, presedintele Organizatiei Judetene a PNL si ministrul Transporturilor in perioada respectiva, au cautat sa transpuna in practica directiva USL. Ulterior, numitul Govor Mircea Vasile a afirmat ca au pus la bataie pentru referendum suma de 200.000 lei (doua miliarde de lei vechi), care a fost primita la negru de la SC Tehnic Asist SRL Botosani (firma favorizata si abonata la contracte de asfaltare cu Consiliul Judetean), careia i s-ar fi promis in schimb atribuirea de lucrari de catre Ministerul Transporturilor condus de Silaghi.
Mentionez ca in perioada respectiva secretarul general Liviu Dragnea a discutat cu numitii Silaghi Ovidiu, Stef Mihai Adrian si Govor Mircea Vasile sa fie transferata, prin hotarare de Guvern, suma de 54 milioane de euro alocata pentru reabilitarea Aeroportului Baia Mare, pentru reabilitarea Aeroportului Satu Mare, urmand ca lucrarile aferente sa fie atribuite unor firme clientelare.
In acelasi registru, arat ca in a doua parte a anului trecut, secretarul general Dragnea a exercitat, in mod direct sau prin intermediul numitului Govor Mircea Vasile, presiuni asupra primarului municipiului Satu Mare, Coica Dorel Costel, pentru a atribui firmei 3T Construct Piatra Neamt, cu punct de lucru in Alexandria, controlata de un om de casa a lui Dragnea (pe atunci si presedinte al Consiliului Judetean Teleorman) o lucrare in valoare de 7 milioane euro din cadrul Programului ISPA pentru apa si canalizare in municipiul Satu Mare, in valoare totala de 108 milioane de euro. Primarul Coica nu s-a conformat, licitatia fiind castigata de o alta firma, dar SC 3T Construct a formulat contestatie, care a fost admisa de Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC). Numitul Govor Mircea Vasile a afirmat ca solutionarea favorabila a contestatiei ar fi fost aranjata de catre Dragnea la CNSC. Primaria municipiului Satu Mare a atacat insa la Curtea de Apel Oradea decizia CNSC. Pentru acest “afront”, secretarul general Dragnea l-a amenintat pe primarul Coica cu ocazia unei vizite efectuate la Satu Mare in timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din decembrie 2012 si a refuzat sa-l primeasca in audienta, in calitate de vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale, la inceputul lunii februarie 2013, respectiv a doua zi dupa aniversarea a doi ani de la infiintarea USL.
Volubil si laudaros din fire, vicepresedintele Govor Mircea Vasile a afirmat ca s-a intalnit de mai multe ori cu omul de casa al lui Dragnea la Satu Mare, atat pentru a rezolva castigarea licitatiei pentru lucrarea de apa si canalizare de catre SC 3T Construct, cat si pentru a pune la cale alte afaceri, respectiv efectuarea unor lucrari de asfaltare in tara de catre SC Tehnic Asist SRL Botosani, impreuna cu SC Teldrum SRL Alexandria (constituita in urma privatizarii societatii de constructii-drumuri a Consiliului Judetean Teleorman), despre care se stie ca este controlata si favorizata de Dragnea Liviu. Pentru obedienta manifestata, Dragnea l-a promovat pe numitul Govor Mircea Vasile in functia de presedinte al Organizatiei judetene Satu Mare a PSD.

Satu Mare, Marian Valer
11.07.2013

PS: La intrunirea USL de la Murighiol (judetul Tulcea) din septembrie 2012, presedintele PSD, Victor Ponta, ne-a solicitat presedintilor de organizatii judetene PSD sa ne solidarizam cu secretarul general Liviu Dragnea si sa completam fiecare un (auto)denunt catre DNA, fiindu-ne inmanat un formular tipizat in acest sens. Subsemnatul nu am completat formularul intrucat nu am putut sa ma asociez cu faradelegea. Dupa un an de guvernare USL, am constatat ca Liviu Dragnea se incadreaza in arhetipul de politician demagog, rapace, corupt, nefast si demonic, pe care l-a intruchipat cu succes presedintele Traian Basescu, cu care are, de altfel, aceleasi radacini politice in PD. Pentru aceste motive, consider ca am datoria morala sa formulez prezentul (auto)denunt. Traiesc speranta ca se vor solidariza cu acest (auto)denunt si alti lideri nationali si judeteni ai PSD.”

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat recent ca nu a vorbit cu niciun presedinte de sectie de votare despre referendum si ca nu a comunicat cu ei in timpul desfasurarii scrutinului din 29 iulie, precizand ca procurorii DNA au toate datele la dispozitie in acest sens. “Presedintii de sectii nu sunt membri ai niciunui partid, nici macar ai PSD. Eu nu am vorbit cu niciun presedinte de sectie, nu despre referendum, despre absolut nimic nu am comunicat cu ei”, a afirmat Dragnea, la Palatul Parlamentului. El a spus ca procurorii care ancheteaza acest caz nu au venit la sediul PSD sa vada sistemul de numarare a voturilor, dar ca magistratii detin toate datele necesare.

Procurorii DNA au inceput urmarirea penala fata de 67 de persoane care au luat parte la diferite activitati legate de desfasurarea referendumului din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, in acelasi dosar in care este acuzat si secretarul general al PSD Liviu Dragnea.

Potrivit unui comunicat DNA, sunt urmarite penal 49 de persoane, presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea si Gorj, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, si 18 persoane, observatori din partea unei organizatii neguvernamentale, care au si calitatea de membri ai unui partid, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de fals in declaratii.