Valer Marian si Liviu Harbuz, declarati incompatibili de ANI

ani-integritate-incompatibilitate

Alti doi parlamentari au fost declarati incompatibili. Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat existenta starii de incompatibilitate in cazul senatorului Valer Marian, a deputatului Liviu Harbuz, precum si a fostului senator Marian Iulian Rasaliu, potrivit unui comunicat de presa transmis Mondo News.

Starea de incompatibilitate a intervenit ca urmare a exercitarii simultane a mai multor functii si calitati, contrar prevederilor legale.

ANI precizeaza ca Valer Marian s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat, a detinut, simultan, calitatea de Senator in Parlamentul Romaniei si functia de administrator in cadrul S.C. NORD VEST PRESS S.R.L. (in perioada 19 decembrie 2008 – 14 martie 2011) și S.C. BONDA IMPEX S.R.L. (19 decembrie 2008 – 12 iulie 2013).

Astfel, Valer Marian nu a respectat dispozitiile art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora „Calitatea de senator […] este […] incompatibila cu functia de […] administrator […] la societatile comerciale […]”, și ale art. 16, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 96/2006, potrivit carora “Calitatea de […] senator este, de asemenea, incompatibila cu: functia de […] administrator […] la societatile reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990 […]”.

De asemenea, Valer Marian nu a mentionat calitatea de administrator la societatile comerciale NORD VEST PRESS S.R.L. și S.C. BONDA IMPEX S.R.L. in niciuna dintre declaratiile de interese depuse in calitate de senator, in perioada decembrie 2008 – iunie 2013, motiv pentru care Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie.

La randul sau, Liviu Harbuz se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 20 decembrie 2012, intrucat detine, simultan, atat calitatea de Deputat in Parlamentul Romaniei, cat si pe cea de comerciant persoana fizica autorizata, in cadrul „HARBUZ LIVIU PERSOANA FIZICA AUTORIZATA”.

Astfel, Liviu Harbuz nu a respectat dispozitiile art. 82, alin. (1), lit. e) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora „Calitatea de deputat […] este […] incompatibila cu […] calitatea de comerciant persoana fizica”.

Totodata, Marian Iulian Rasaliu s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat, in perioada exercitarii mandatului de Senator in Parlamentul Romaniei (2008-2012), a participat la concursul organizat in data de 1 octombrie 2010 de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) – Brasov, in vederea ocuparii functiei publice de conducere de Șef serviciu al Serviciului Economic Recuperare Debite. in urma sustinerii concursului, Marian Iulian Rasaliu a fost declarat „admis” si numit in functia publica la data de 12 octombrie 2010, pe perioada de timp nedeterminata.

Ulterior, la data de 13 octombrie 2010, Marian Iulian Rasaliu s-a suspendat din functia publica pe durata exercitarii mandatului de senator, respectiv pana la data de 19 decembrie 2012. La data participarii la concurs, respectiv la data ocuparii functiei publice de sef serviciu, acesta detinea deja o functie publica – Senator in Parlamentul Romaniei.

Prin urmare, Marian Iulian Rasaliu s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 13.10.2010 (data suspendarii din functia publica de Sef serviciu – Serviciul Economic Recuperare Debite – A.P.I.A.) – 19.12.2012 (data reluarii activitatii in functia publica de conducere de sef serviciu). Astfel, Marian Iulian Rasaliu nu a respectat dispozitiile art. 81, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora „Calitatea de […] senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, potrivit Constitutiei, cu exceptia celei de membru al Guvernului”.

Persoanele evaluate au fost informate despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiaza – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Cu exceptia lui Liviu Harbuz, care nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere scris, Valer Marian si Marian Iulian Rasaliu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere scris in exercitarea dreptului la aparare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] incalcarea obligatiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective […]”.

„Persoana […] fata de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica […] pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului”.

Foto: RTV