VALERI KUZMIN, ambasadorul RUSIEI la BUCURESTI, despre scutul de la Deveselu, Transnistria si TEZAURUL ROMANESC

AMBASADORUL RUSIEI la Bucuresti, VALERI KUZMIN, a declarat ca tara sa considera scutul de la Deveselu ca fiind un pericol, in ciuda asigurarilor primite de la NATO ca este un sistem pur defensiv, si a explicat de ce. “Relatiile dintre Rusia si Romania au radacini foarte adanci. Daca vorbim despre starea actuala, ele ar putea fi si mai bune”, a afirmat miercuri seara, intr-un interviu la TVR, AMBASADORUL RUSIEI la Bucuresti.

“Noi am fost intotdeauna impotriva acestui scut. Ni s-a spus: ‘Stati linistiti, nu este indreptat impotriva dumneavoastra!’. Am primit asigurari ca este indreptat contra Iranului. Atunci noi am spus asa: ‘Daca nu este indreptat impotriva noastra, noi credem altceva’. (…) Dupa parerea noastra, in acele lansatoare pot fi puse rachete cu raza medie de actiune care pot primi incarcatura nucleara”, a declarat VALERI KUZMIN, intr-un interviu acordat TVR 1.

Potrivit ambasadorului VALERI KUZMIN, Rusia are informatii ca in rachetele scutului de la Deveselu pot fi incarcate focoase nucleare.

CITESTE SI: AMBASADORUL TRIMIS DE PUTIN LA BUCURESTI ESTE UN PERSONAJ CONTROVERSAT

“Cum a spus presedintele rus Vladimir Putin intr-un interviu recent, noi avem aceasta informatie ca in acele rachete, din acel scut, pot fi incarcate focoase nucleare. Eu pot sa va asigur ca in curand in aceste lansatoare pot fi incarcate rachetele cu focoase nucleare. Va asigur ca nu exista niciun osbstacol de realizare a acestui plan. Daca Romania ne asigura ca acest scut nu va fi folosit in modul acesta, eu accept mesajul trimis, dar din pacate, pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale, asta nu este suficient. Trebuie sa existe niste acorduri interguvernamentale obligatorii”, a detaliat diplomatul rus.

VALERI KUZMIN a vorbit si despre relatiile dintre Rusia si NATO, recunoscand ca in ultima perioada “s-au agravat mult”.

“Sunt de acord, din pacate in ultimul timp relatiile dintre Rusia si NATO s-au agravat mult. Romania s-a trezit, se poate spune asa, in centrul acestor dificultati fiindca pe teritoriul Romaniei sunt amplasate lansatoare terestre ale sistemului strategic american de aparare antiracheta.

Aceasta complicare a relatiilor, daca vreti, nu este legata numai de amplasarea rachetelor la Deveselu sau de planurile privind intarirea flancului estic al NATO care sunt discutate activ si care chiar sunt initiate la Bucuresti. Din pacate acest proces este foarte lung. El a inceput la sfarsitul anilor ’90, acum aproape 20 de ani, cand, in pofida asigurarilor anterioare date Rusiei, liderii NATO au trecut la infaptuirea strategiei de extindere a Aliantei, de apropiere a zonei de responsabilitate a NATO de frontierele Federatiei Ruse”, a precizat ambasadorul rus VALERI KUZMIN.

ALTE DECLARATII ale lui VALERI KUZMIN

Despre problema tezaurului romanesc furat de Rusia, oficialul rus spune ca aceasta “se pastreaza” pe agenda Moscovei, dar, in opinia sa, “astfel de probleme, care dateaza de aproape 100 de ani, nu trebuie sa impiedice dezvoltarea relatiilor noastre”: “Pe agenda noastra tema tezaurului se pastreaza. Dupa cum stiu eu, comisia pe aceasta tema trebuie sa se intruneasca anul viitor. Ca doctor in stiinte istorice care nu s-a specializat in istoria europeana, pot sa va spun ca tezaurul a fost transferat in timpul Imperiului Rus. Eu cred ca astfel de probleme, care dateaza de aproape 100 de ani, nu trebuie sa impiedice dezvoltarea relatiilor noastre. “

Despre acordul de liber schimb intre Republica Moldova si Uniunea Europeana: “Astfel de acord exista intre Moldova si Rusia. Referitor la acordul UE, Moldova are cote mici. In domeniile in care Moldova exporta, sunt cote mici. Este greu de actionat cand exista doua acorduri comerciale pe teritoriul aceluiasi stat. Cand URSS a disparut si Republica Moldova si-a proclamat suveranitatea, Rusia nu a avut nicio problema. Orice acuzatii ar fi nedrepte. Noi recunoastem frontierele Moldovei”.

Despre documentul semnat recent de liderul separatist transnistrean Evgheni Sevciuk, care deschide calea aderarii Transnistriei la Federatia Rusa: “Noi am vorbit despre conflictul separatist din Transnistria. Daca cititi acest document nu veti gasi cuvantul “separatist”. Documentul are rolul de a armoniza legislatia Transnistriei cu cea din Federatia Rusa, in baza referendumului din septembrie 2006″. 

Sursa foto: timpul.md