VALERIU ZGONEA: Amanarea alegerii noului Birou Permanent al Camerei Deputatilor este “O SITUATIE INEDITA”

Presedintele Camerei Deputatilor, VALERIU ZGONEA, a declarat, luni, ca amanarea cu 24 de ore, la inceputul sesiunii parlamentare, a alegerii noului Birou Permanent al Camerei este “O SITUATIE INEDITA” si nu un blocaj, dupa cresterea ponderii grupului conservator.

“Nu considerati ca avem un blocaj. Este obligatia, asa cum dumneavoastra aveti obligatia sa respectati legile, cand sunteti conducator auto nu puteti sa treceti pe rosu, am si eu obligatia daca trec pe rosu platesc amenda sau imi suspenda carnetul, si aici suntem in aceeasi situatie. Daca ceream astazi liderilor sa faca nominalizari, automat incalcam Regulamentul Camerei Deputatilor si puteam sa fiu suspendat”, a declarat VALERIU ZGONEA.

El a aratat ca au existat in aceasta perioada “foarte multe demisii ca numar” din PNL si “o parte dintre parlamentarii neafiliati care nu intra in ponderile pentru Biroul Permanent si pentru functii la nivelul comisiilor permanente au trecut la grupul conservator, care de azi se numeste grupul liberal conservator”.

Citeste si: Daniel Constantin, despre grupul PC-PLR: Este al treilea ca pondere si importanta. In functie de rezultate, putem dezvolta parteneriatul

“Asta inseamna ca ponderea grupului liberal conservator este mai mare decat a fost in sesiunea trecuta, decizia Curtii Constitutionale ne obliga sa vedem care este noua pondere in cele douasprezece functii care sunt. In ultimele sesiuni, miscarile care au fost facute nu au afectat ponderile atat de mult, dar acum cand intra douazeci de parlamentari intr-un grup parlamentar este clar ca ponderile grupului liberal conservator vor fi mult mai mari la nivelul Biroului Permanent, la nivelul comisiilor de specialitate” , a explicat Zgonea.

El a spus ca nu este in competenta sa ca presedinte al Camerei, ci a liderilor grupurilor parlamentare sa renegocieze pe noile ponderi.

„Pe cale de consecinta, eu sunt obligat, ca presedinte al Camerei, sa suspend lucrarile si sa anunt data si ora la care se vor relua lucrarile, intr-un fel ca si cand ar fi o noua zi de luni, pana atunci liderii grupurilor parlamenatre sunt obligati sa-si finalizeze negocierile pentru prima etapa la nivelul Biroului Permanent, fac maine nominalizarile si lucrurile s-au terminat”, a adaugat Zgonea.

El a explicat situatia dand ca exemplu morcovii si ardeii grasi. „UNPR functioneaza in grupul parlmentar social-democrat si are din ponderea grupului social-democrat. In curtea mea exista un vagon in plus de morcovi, morcovii respectivi sunt la mine in curte, sunt in curtea mea social-democrata. In grupul conservator a aparut un vagon nou de ardei acum ca e toamna, ardei gras si ardeiul asta gras aduce beneficii grupului conservator. Pe cale de consecinta, noi vrem sa vedem care este ponderea noului Birou Permanent in aceasta sesiune”, a aratat VALERIU ZGONEA.

El a mai spus ca amanarea cu 24 de ore, la inceputul sesiunii parlamentare, a alegerii noului Birou Permanent este O SITUATIE INEDITA.

Citeste si: PC si PLR au format grup comun la Camera Deputatilor

“Este o chestiune care mai devreme sau mai tarziu trebuie sa se intample, pentru ca decizia Curtii Constitutionale ne obliga sa facem acest lucru si putem sa facem acest lucru si in februarie 2015 si in septembrie 2015, nu este o chestiune strict legata doar de aceasta sesiune. Daca se fac migratii, mutari masive, dintr-un grup parlamentar in altul, eu sunt obligat conform legii sa respect decizia Curtii Constitutionale, altfel orice grup parlamentar poate sa imi ceara suspendarea din functie pentru nerespectarea Regulamentului”, a mai explicat Zgonea.

Grupul parlamentar liberal conservator din Camera Deputatilor va avea 37 de deputati apartinand PC si PLR, „cu perspectiva de intarire”, a precizat, luni, liderul grupului Bogdan Ciuca care a spus ca acesta va fi al treilea grup ca marime din Camera.