VALERIU ZGONEA i-a invitat pe sefii institutiilor din Justitie la dezbaterile asupra modificarilor Codurilor

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, le transmite ministrului Justitiei, presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii si sefului Parchetului General, invitatia de a se implica si participa la dezbaterile ce urmeaza sa se desfasoare la Comisia juridica pe marginea modificarilor la Codul penal si la Codul de procedura penala, informeaza Agerpres.

“Ultimul raport privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare a confirmat pentru al treilea an consecutiv parcursul pozitiv pe care tara noastra l-a avut in ce priveste consolidarea sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei. Acest fapt ne da incredere ca in perioada urmatoare vom reusi sa avem o abordare convergenta la nivelul tuturor institutiilor importante ale statului, in vederea accelerarii adoptarii acelor masuri care ar facilita ridicarea acestui mecanism de monitorizare prin transferarea si internalizarea obiectivelor sale la nivelul autoritatilor competente. In acest sens la inceputul acestei sesiuni parlamentare, la Camera Deputatilor, in cadrul Comisiei juridice vor fi reluate dezbaterile pe marginea modificarilor care trebuie aduse Codului penal si Codului de procedura penala pentru a raspunde cerintelor sistemului judiciar si deciziilor Curtii Constitutionale din Romania”, le-a scris Zgonea, vineri seara, responsabililor din justitie.

El adauga in scrisoare ca, avand in vedere ca acest pachet legislativ vizeaza in mod direct activitatea justitiei, considera ca este imperios necesara implicarea Ministerului Justitiei si a celorlalte institutii cu atributii in domeniu si le transmite sefilor institutiilor amintite invitatia de a lua parte la dezbateri.

Valeriu Zgonea cere Comisiei juridice si liderilor grupurilor parlamentare reluarea cu rapiditate a dezbaterilor pe marginea modificarilor Codurilor

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, le solicita, prin intermediul unor scrisori, presedintelui Comisiei juridice, Bogdan Ciuca, si liderilor grupurilor parlamentare sa faca demersuri pentru reluarea cu rapiditate, odata cu inceperea noii sesiuni parlamentare, a dezbaterilor pe marginea modificarilor la Codul penal si Codul de procedura penala, in urma criticilor aduse de Comisia Europeana la adresa Romaniei in ultimul raport MCV.

Zgonea aminteste ca, in acest moment, la nivelul Comisiei juridice, sunt inregistrate o serie de proiecte de modificare a Codului penal si Codului de procedura penala, dar si multe decizii ale Curtii Constitutionale care asteapta sa fie transpuse in legislatia in materie.

“Unele dintre aceste initiative legislative au fost caracterizate in ultimul raport al Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare ca fiind “originale”, starnind controverse la nivelul societatii si ingrijorari cu privire la limitarea capacitatii autoritatilor judiciare de a continua lupta impotriva coruptiei. De altfel, multe dintre aceste proiecte au primit deja aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii. In acelasi pachet, exista insa si initiative formulate de Guvernul Romaniei, prin intermediul Ministerului Justitiei, care vizeaza armonizarea celor doua Coduri in deplina concordanta cu cerintele si nevoile sistemului judiciar. In acest sens, pentru clarificarea acestor chestiuni, va propun reluarea cu celeritate — odata cu inceperea noii sesiuni parlamentare, a dezbaterilor pe marginea acestor teme de interes major, cu participarea tuturor institutiilor cu atributii in domeniu — Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatiei si Justitie”, arata Valeriu Zgonea, intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciuca, cu trei zile inaintea inceperii primei sesiuni parlamentare din acest an.

Zgonea mai apreciaza ca stabilirea unui calendar, in maximum zece zile, cu termene clare si ferme, care sa fie prezentat in cadrul Biroului permanent al Camerei Deputatilor si insusit de catre toate partidele politice parlamentare va contribui la accelerarea adoptarii unui pachet legislativ coerent, in consens cu toti actorii implicati si cu respectarea deciziilor Curtii Constitutionale.

“Va reamintesc ca acesta a fost angajamentul Comisiei juridice inca din prima sesiune parlamentara a anului trecut, obiectiv care insa nu a mai fost pus in aplicare si a atras mai multe critici la adresa Parlamentului in ultimul raport MCV”, i-a mai transmis Zgonea lui Ciuca.

Presedintele Camerei Deputatilor s-a adresat, de asemenea, printr-o scrisoare, tuturor liderilor de grupuri parlamentare de la Camera.

“Va informez ca la Comisia juridica sunt inregistrate in prezent o serie de proiecte legislative care vizeaza modificari ale celor doua Coduri. Lipsa consensului politic si a dialogului intre partidele politice parlamentare a facut ca toate aceste initiative sa fie blocate la nivelul comisiei, unele de mai bine de doi ani, chiar daca printre ele se regasesc si initiative care ar fi de un real suport pentru sistemul judiciar”, se arata in respectivul text.

In document, Zgonea le solicita liderilor de grupuri sa se implice pentru elaborarea “unui pachet legislativ coerent” pe care toate partidele sa si-l poata asuma in vederea adoptarii rapide in plenul Camerei Deputatilor, iar initiativele care nu vor intruni consensul sa fie respinse definitiv.

“Ar fi un semnal clar si puternic ca Parlamentul este pe deplin angajat in continuarea reformelor necesare sustinerii activitatii justitiei si indeplinirii obiectivului de ridicare, intr-un timp rezonabil, a monitorizarii Comisiei Europene la adresa Romaniei”, incheie presedintele Camerei Deputatilor.

Tinta stabilitatii pentru noile coduri (Codul penal si Codul de procedura penala), intrate in vigoare in urma cu doi ani, pare a fi la fel de indepartata ca la momentul adoptarii lor, iar o sursa persistenta de instabilitate au reprezentat-o procedurile parlamentare recurente privind codurile, releva raportul pentru Romania elaborat in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si publicat miercuri, la Bruxelles, de Comisia Europeana.

”Unele modificari sunt inevitabile si, in consultare cu sistemul judiciar, guvernul a propus modificari menite sa remedieze problemele identificate inca din primavara anului 2014. Totusi, modificarile respective nu au fost inca adoptate de catre Parlament. In acelasi timp, Parlamentul a acordat o atentie deosebita unui numar de modificari care au reprezentat o sursa de controverse. Autoritatile judiciare, societatea civila si statele membre au criticat aceste modificari pe motiv ca ar prejudicia lupta impotriva coruptiei si ar reduce capacitatea autoritatilor de aplicare a legii si a instantelor de a desfasura urmariri penale si de a aplica sanctiuni. In timp ce unele dintre acestea pot fi caracterizate drept modificari ‘originale’, altele au fost adoptate de o camera a Parlamentului si au beneficiat de proceduri de urgenta, in timp ce modificarile propuse de Ministerul Justitiei au trebuit sa astepte”, se arata in raport.

Potrivit acestuia, unele dintre modificarile de anul trecut reveneau asupra modificarilor adoptate in decembrie 2013, desi trebuie remarcat faptul ca, spre deosebire de situatia precedenta, modificarile nu au fost aprobate de legiuitor.

”Toate modificarile trebuie examinate din nou de Camera Deputatilor in calitate de camera decizionala. Dezbaterea nu a fost reluata dupa vacanta de vara, desi continua sa fie depuse noi propuneri de modificari, ceea ce mentine in continuare o situatie de incertitudine. Parlamentul ar trebui sa solutioneze situatia, respectand opinia autoritatilor judiciare”, recomanda executivul UE.

Sursa foto: jurnalul